Pojišťovny by měly příští rok začít hradit o jeden pokus o umělé oplodnění navíc

29. 8. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Nyní pojišťovny pacientkám hradí tři pokusy a čtvrtý ve výjimečných případech. Stejně jako dnes budou zdravotní pojišťovny proplácet umělé oplodnění jen ženám mezi 22 a 39 rokem věku. V odůvodněných případech pak už od 18 let.


Pojišťovny by měly už v průběhu příštího roku začít hradit čtyři pokusy o umělé oplodnění. Nyní pojišťovny proplácí pacientkám jen tři a čtvrtý ve výjimečných případech. Ve čtvrtek to navrhli poslanci zdravotnického výboru sněmovny.

S vyšším počtem bezplatných pokusů o asistovanou reprodukci půjde ale ruku v ruce nižší počet vkládaných embryí. V prvních dvou cyklech se má většinou používat jen jedno, v dalších dvou pak dvě embrya.

„Nemělo by to ale platit bez výjimek. Pokud nebudou splněny zdravotní předpoklady, bude možné i v prvních cyklech použít embrya dvě,“ řekl HN Tonko Mardešić, vedoucí lékař sanatoria Pronatal. S nižším počtem vkládaných embryí obecně klesá šance na otěhotnění.

Dnes je sice teoreticky možné použít až tři embrya, lékaři to ale v praxi nevyužívají. Běžně se používají jedno nebo dvě, podle uvážení lékaře.

„Není to jen o počtu embryí, ale například i o věku ženy,“ říká k pravděpodobnosti mnohočetných těhotenství Mardešić.

Starší 55 let ne

Novela zákona o specifických zdravotních službách také poprvé stanoví věk, do kdy je možné umělé oplodnění vůbec provádět. V návrhu, který mají na stole poslanci, je zatím stanovena horní hranice 55 let.

„Předpokládáme rozsáhlou diskusi, věková hranice se může měnit. Ve vyšším věku se jedná o darovaná vajíčka. Šance na otěhotnění z vlastních končí kolem 41. roku,“ dodal Mardešić.

Dnes sice etické doporučení hovoří o věku 48 let, není ale závazné. „Změna zákona dnešní praxi příliš nezmění. Kvalitní centra v podstatě v takovém duchu postupují už dnes, ale na základě vnitřní disciplíny,“ domnívá se Mardešić.

Nad 40 let za své

Stejně jako dnes budou zdravotní pojišťovny proplácet umělé oplodnění jen ženám mezi 22 a 39 rokem věku. V odůvodněných případech pak už od 18 let.

Celý článek najdete na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?