Policie Ratha stíhá kvůli kontroverznímu pavilonu v M. Boleslavi

19. 7. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedním ze skutků, kvůli kterému chce policie sněmovnu požádat o další vydání ke stíhání Davida Ratha (dříve ČSSD), je podle informací ČTK výběrové řízení na vybavení nového pavilonu interny nemocnice v Mladé Boleslavi za několik desítek milionů korun.


Pavilon je těsně před dokončením a otevřen má být na podzim. Výstavbu nové části nemocnice za 450 milionů korun provázejí spory od samotného počátku. Projekt byl terčem sporů v zastupitelstvu, protestovali proti němu také někteří lékaři.

Mladoboleslavská nemocnice podle mluvčí Kamily Hamáčkové výběrové řízení neorganizovala. „V tuto chvíli nevím, čeho se to týká, policie si vyžádala spolupráci a my s ní spolupracujeme,“ řekla Hamáčková. Podle zdroje ČTK výběrové řízení prováděla firma ML Compet, která figuruje v celé kauze kolem bývalého hejtmana. Tendry prý zadával Středočeský kraj.

Výstavba nového pavilonu je kontroverzní od samého počátku. O zakázce rozhodla takzvaná losovačka, což vzbudilo podezření z manipulace. V tendru zvítězila firma, která podle médií nemá dělníky a na výstavbu si najala další společnost.

Kvůli výstavbě padlo několik trestních oznámení, jedno z nich na Ratha například podala opoziční ODS. Policie a žalobci je ale všechna odložili. Proti tendru při slavnostním zahájení stavby za účasti Ratha stavby protestovalo asi 70 zaměstnanců.

Další z nových skutků v Rathově kauze se má týkat kolínské nemocnice, kde se policie dříve zajímala o výstavbu pětipatrového pavilonu, jehož oprava včetně vybavení stála téměř 320 milionů korun. Otevřen byl v květnu, kdy už byl Rath ve vazbě.

Ekonomický náměstek kolínské nemocnice Roman Uhlík ČTK řekl, že si policie zhruba před měsícem vyžádala dokumenty k několika posledním výběrovým řízením. „Předali jsme to policii, takže si nemyslím, že bych o tom měl hovořit,“ dodal Uhlík. Připustil, že se tendry týkaly přístrojů a vybavení, neuvedl ale kterých.

Třetí skutek se má týkat vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici, jejíž vyjádření se ČTK zatím nepodařilo získat. Policie však v nemocnici prohledávala kanceláře krátce po zatčení Ratha.

Domov pro seniory by měl být v objektu, který na začátku dubna Rath otevíral se spoluobviněnou někdejší ředitelkou nemocnice Kateřinou Pancovou. Výstavba pavilonu včetně vybavení stála kolem 183 milionů korun. Domov pro seniory tam však bude až poté, co skončí rozsáhlé opravy částí nemocnice. Nyní tam sídlí chirurgie, jejíž obvyklé prostory se opravují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?