Postoj Grémia majitelů lékáren (GML) k elektronickým aukcím léků

29. 8. 2011 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Dosavadní znění § 39e o tzv. úhradové soutěži v rámci novely zákona č. 48/1997Sb. je formulováno tak, že realizace zmíněné novely by v praxi přinesla nemalá rizika, zejména pro české pacienty a systém lékové péče obecně.


Především by se zvýšilo riziko reexportu vysoutěžených léků z ČR do dalších zemí a následně by se snížila dostupnost těchto léků pro veřejné lékárny a tedy pro české pacienty.

Veškeré v úhradové soutěži vzniklé úspory by navíc šly na úkor provozovatelů lékáren a českých pojiš-těnců. GML po prostudování zmíněného paragrafu na tato rizika od samého počátku upozorňovalo předkladatele novely, zákonodárce i veřejnost.

Ve stejném duchu GML následně připravilo podkladové materiály pro případné dopracování § 39e zmíněné novely.

V rámci těchto materiálů jsme připomněli zkušenosti z některých zemí EU, kde jsou systémy elektronických aukcí léků nastaveny tak, že výrobci léků platí vysoutěžené bonusy přímo zdravotním pojišťovnám, až na základě skutečně vydaných léků pro pacienty.

Současně jsme zdůraz-nily, že takové nastavení systému elektronických aukcí léků by v ČR vyřešilo čtyři problémy, které jsou pro GML v této souvislosti zásadní:

1. Jen tímto způsobem je možné zmírnit dopady reexportů léků z ČR do zahraničí a tak léky zajistit ve vždy potřebném množství pro české pacienty.

2. Jen tímto způsobem je možné zajistit, aby se slevy z úhrady cen léků se dostaly všem pojištěncům v ČR. Takto získané slevy se totiž od v aukcích vítězících výrobců dostanou přes zdravotní pojišťovny přímo do celkového základního fondu zdravotního pojištění.

3. Jen tímto způsobem je možné garantovat provozovatelům veřejných lékáren současnou cenovou hladinu léků, tedy jejich ekonomickou perspektivu a z ní pro pacienty vyplývající odpovídající úroveň lékárenské péče.

4. Celý systém by byl nastaven tak, že by současně zaručil pacientům dostupnost všech léků. Slevy se totiž budou týkat pouze těch léků , které zdravotní pojišťovny navrhnou do elektronických aukcí. Ty léky, které do systému aukcí navrženy nebudou, budou zdravotní pojišťovny dále proplácet podle současného systému. Pacienti, kteří by z objektivních důvodů vysoutěžený lék nemohli užívat (např. po alergické reakci), by se tak tedy mohli přes svého lékaře obrátit stejně jako doposud na revizní lékaře zdravotních pojišťoven. Zdravotní pojišťovny by jim následně hradily i jiné, než vysoutěžené léky.

Mgr. Marek Hampel, předseda představenstva GML

V Praze, 26. 08. 2011

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?