Co je potravinová pyramida?
Co se dozvíte v článku
Potravinová pyramida je grafické znázornění doporučeného stravování stupňovaného dle důležitosti zastoupení jednotlivých potravin v jídelníčku. V každé zemi se řídí navíc také národními zvyklostmi a dostupností surovin. V České republice sestavilo potravinovou pyramidu Ministerstvo zdravotnictví, další byla vydána spolkem Fórum zdravé výživy a třetí model pyramidy určené pro děti připravil projekt Pohyb a výživa.
V každé pyramidě jsou potraviny seřazeny podle toho, jak často by je lidé měli konzumovat a ve vyšších patrech se postupně nacházejí ty, které se doporučují jíst v omezenějším množství. Cílem každé pyramidy je přispět k upevnění zdraví obyvatelstva prostřednictvím vyváženého a pestrého jídelníčku. [1]
Pyramida potravin a důležitost vyvážené stravy
Smyslem potravinové pyramidy je pomoci lidem naučit se orientovat ve zdravém stravování založeném na vyváženém a pestrém jídelníčku bohatém na potraviny, které obsahují potřebné živiny pro lidské zdraví. Správná výživa by ovšem měla nejen nasytit a dodat potřebnou energii spolu s důležitými živinami, ale také minimalizovat rizika daná genetickými predispozicemi a zátěží životního prostředí.
Zdravá výživa tedy hraje důležitou roli v prevenci civilizačních onemocnění, jako jsou srdeční choroby, obezita, nádorová onemocnění, cukrovka, osteoporóza a podobně. Vyvážená strava je ovšem důležitá i pro psychickou pohodu, čemuž napomáhá klidné stravování a uspokojení chuťových buněk bez výčitek a stresu. [2, 3]
Potravní pyramida Ministerstva zdravotnictví
Ministerstvo zdravotnictví České republiky vydalo potravinovou pyramidu v roce 2005. Tato pyramida se skládá ze čtyř pater, kde jsou suroviny dále rozmístěny do šesti skupin. V jednotlivých patrech jsou potraviny rozděleny na základě toho, jaké živiny obsahují.
Jednotlivá patra se zužují, což odpovídá snižujícímu se množství denního příjmu daných potravin. Pyramida tedy demonstruje, v jakém poměru a množství by se suroviny měly objevit ve vašem jídelníčku. Spodní část pyramidy tvoří potraviny, které by na vašem talíři měly být zastoupeny v největším množství, a horní část pyramidy značí umírněnou konzumaci. Součástí jídelníčku jsou doporučené porce s ohledem na věk a pohlaví.
Zatímco některé porce jsou uváděny v podobě gramáže, jiné jsou v pyramidě zaznamenány neurčitým způsobem ve formě kuchyňského nádobí. Doporučované množství je však potřeba vždy individuálně upravit na základě míry pohybové aktivity. Nápoje v této pyramidě znázorněny nejsou vůbec. Jak tedy jednotlivá patra vypadají?
- První patro pyramidy: obiloviny, těstoviny, pečivo, rýže,
- druhé patro pyramidy: ovoce a zelenina,
- třetí patro pyramidy: ryby, maso, drůbež, vejce, luštěniny, sójové výrobky, mléko a mléčné výrobky,
- čtvrté patro: tuky, cukry, sůl. [4, 5]
Potravinová pyramida Fóra zdravé výživy
Další velmi používanou pyramidu vytvořilo Fórum zdravé výživy v roce 2013. Přestože je tato nová pyramida rovněž sestavena ze čtyř pater, podle všeho se na rozdíl od původní pyramidy zabývá jednotlivými potravinami i v rámci kategorie.
Kromě stupňování důležitosti jsou v levé části pyramidy vhodnější potraviny než ty v pravé části. Dále pyramida pracuje s barevným semaforovým systémem, v němž zelená značí „jez nejčastěji“, žlutá „jez omezeně“ a červená „jez výjimečně“. Tyto pojmy ovšem nejsou dále specifikovány a celkové rozdělení potravin působí mírně chaoticky, což může být zejména pro laiky poměrně matoucí. Do této pyramidy byl však zahrnut pitný režim.
Dle pyramidy by se mělo jíst nejčastěji ovoce, zelenina, chléb a luštěniny, zatímco například rýže, těstoviny, mléko a mléčné výrobky spíše omezeně. Výjimečně by se pak v jídelníčku měly například objevit uzeniny a máslo. Hlavním rozdílem oproti pyramidě Ministerstva zdravotnictví je tedy ten, že první patro netvoří komplexní sacharidy, ale ovoce, zelenina a chléb. [6, 7]
Potravinová pyramida pro děti
Potravinová pyramida pro děti byla vytvořena v rámci projektu Pohyb a Výživa v roce 2013. Cílem tohoto programu bylo především zkvalitnit pohybový a stravovací režim dětí, což by postupně mělo vést ke zlepšení pohybových a výživových návyků nejen dětí, ale celé populace. Pohyb si tak stejně jako strava vysloužil svou vlastní pyramidu.
Pyramida pro děti vytvořená v rámci tohoto projektu dbá nejen na skladbu jídelníčku, ale také na pravidelnost stravování. Kromě snídaně, oběda a večeře tak zahrnuje i dopolední a odpolední svačinu, aby mělo dětské tělo možnost správně hospodařit s přijatou energií a živinami. Aby byla pyramida pro děti dobře pochopitelná, je velikost jedné porce přirovnána k sevřené pěsti nebo dlani.
Porce jsou v pyramidě znázorněny jako kostky, ze kterých je pyramida postavena. Celá pyramida sestává ze sedmi pater, z nichž jednu skupinu tvoří nápoje. Doporučený počet porcí je znázorněn po pravém boku pyramidy. Také tu najdete tzv. „zákeřnou kostku“, která znázorňuje potraviny a nápoje bohaté na přidaný cukr, tuk nebo sůl, jejichž množství by mělo být omezeno na jednu porci denně. Pyramida vypadá následovně:
- první patro: nápoje,
- druhé patro: komplexní sacharidy, kam patří rýže, pečivo, těstoviny nebo obiloviny,
- třetí patro: zelenina,
- čtvrté patro: ovoce,
- páté patro: luštěniny, maso, ryby, vejce,
- šesté patro: mléko a mléčné výrobky (stejná porce jako páté patro),
- sedmé patro: máslo, tuky, cukr, med. [8, 9, 10]
Potravinová pyramida v zahraničí
Pokud by vás zajímalo, jaká stravovací doporučení naleznete v jiných koutech světa, můžete se inspirovat například pyramidou zdravého stravování, kterou vytvořilo oddělení výživy Harvardské univerzity ve Spojených státech amerických.
Tato pyramida se kromě samotných potravin zabývá všemi aspekty zdravého životního stylu, čili kromě potravin tu naleznete také pohyb, kontrolu hmotnosti, vitamín D a multivitaminové doplňky a také střídmost v konzumaci alkoholu. Tato pyramida vypadá následovně:
- první patro znázorňuje důležitost pohybu, kontroly hmotnosti a vyváženého jídelníčku, který zahrnuje vyvážený poměr bílkovin, zdravých tuků, komplexních sacharidů a zeleniny,
- druhé patro zahrnuje ovoce, zeleninu, zdravé tuky (rostlinné oleje lisované za studena) a celozrnné obiloviny, jako je hnědá rýže, celozrnné těstoviny, vločky a podobně,
- třetí patro sestává z ořechů, semínek, ryb, masa, vajec, luštěnin a tofu,
- čtvrté patro tvoří mléko a mléčné výrobky,
- páté patro je oddělené a zahrnuje střídmou konzumaci červeného masa, másla, bílého pečiva, těstovin, rýže a slazených potravin. [11]
Zdroje: vyzivaspol.cz, nzip.cz, spotrebitele.dtest.cz, vimcojim.cz, zsmlade.cz, pav.rvp.cz, hsph.harvard.edu