Praha 7 zachová polikliniku, chystá ale její stěhování

4. 7. 2016 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Praha 7 chce zachovat polikliniku, kterou se původně chystala prodat. Nyní chystá její stěhování z pronájmu na Strossmayerově náměstí do ulice Františka Křížka. Zamýšlené sídlo polikliniky, které radnice vlastní, ale před tím čeká rekonstrukce.


Na dotaz ČTK to řekla radní Silvie Kratochvílová (Koalice Pro 7). Lékaři podle ředitele kliniky Josefa Duška stěhování vítají.

Poliklinika se v uplynulých letech propadla do hlubokých dluhů a předchozí vedení radnice zvažovalo její prodej. Současná rada chce provoz zachovat. „Domníváme se totiž, že zařízení garantuje občanům zachování zdravotní péče. Můžeme zajistit zastupitelnost například v období dovolených a i v případě jakýchkoli krizových situací můžeme využívat služeb našich doktorů,“ uvedla radní.

Radnice loni vybrala nového ředitele, který má polikliniku vyvést z dluhů. „Organizaci přebíral s nesplacenými fakturami v celkové hodnotě přes pět milionů korun,“ uvedla radní. Nyní prý už zařízení dluhy nemá. „Naopak vzrostl počet výkonů, které se ale v hospodaření projeví až v roce 2018,“ doplnila Kratochvílová.

Zdravotníci se ke stěhování vyjádřili dopisem adresovaným radnici. „Z něj jednoznačně vyplynulo, že přemístění do nových a hlavně bezbariérových prostor vítají, stejně jako modernizaci zastaralé zdravotnické technologie, jako je rentgen, sono, echokardiograf, pracoviště ORL a tak dále. Zatím žádný ze stávajících lékařů neuvažuje o odchodu z polikliniky,“ řekl ředitel Dušek.

Budova na Strossmayerově náměstí není pro potřeby zdravotnického zařízení vhodná. Neodpovídá běžným standardům a nemá bezbariérový vstup. Poliklinika navíc platí vysoké poplatky za služby a nájemné. „Stěhujeme se do vlastních prostor, které jsou z hlediska provozu úspornější, v objektu je lékárna a zachovány budou i praxe zubařů, kteří tam jsou nyní,“ řekla Kratochvílová. Radnice má vypracovanou studii a připravuje projektovou dokumentaci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?