Přerov chce vyhláškou zakázat kouření na dětských hřištích

7. 10. 2016 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Přerovská radnice chce vymýtit kouření z dětských hřišť. Radní tento týden přijali novou obecní vyhlášku, která zakazuje na těchto místech kouřit.


Pokud vyhlášku v polovině října schválí i zastupitelé, lidé se zapálenou cigaretou už nebudou moci postávat zhruba na stovce míst, kde jsou pískoviště či herní prvky. Řekla to mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová. Město se k vyhlášce vrátilo po letech.

Vyhláška se připravovala na základě podnětu jednoho z obyvatel města už v polovině roku 2013. Návrh byl podle primátora Vladimíra Puchalského (Společně pro Přerov) tehdy zpracován a připraven k projednání, nakonec ale nebyl předložen. „K myšlence jsme se znovu vrátili a uložili našemu právnímu oddělení, aby opětovně předložilo návrh této vyhlášky k projednání,“ uvedl Puchalský.

Pracovníci magistrátu zaktualizovali seznam hřišť a přesně definovali lokality, kde nesmějí kuřáci být. „Jedná se o 92 míst jak v Přerově, tak i v jeho místních částech. Pokud vyhláška projde hlasováním zastupitelstva, seznámíme občany s přesně vymezenými lokalitami,“ uvedla právnička města Jana Hrubá. S cigaretou by lidé do budoucna nesměli například na dětská hřiště v přerovských ulicích Velká Dlážka, Vaňkova, Vsadsko, Za Mlýnem či Želatovská, omezení by se ale týkalo i dalších lokalit.

S přijetím vyhlášky souhlasili i pracovníci odboru školství a sociálních věcí přerovského magistrátu. „Dětská hřiště jsou místem setkávání, kam rozhodně kouření nepatří. Děti i dospělé nekuřáky je třeba chránit před negativními dopady kouření - včetně pasivního kouření,“ řekla vedoucí odboru Romana Pospíšilová.

Přijetím nové obecní normy se přerovští zastupitelé naposledy zabývali letos v květnu, kdy ani napodruhé nepřijali protihlukovou vyhlášku. O rok dřív neprošla přes odpor podnikatelů a pořadatelů kulturních akcí, kterým se nelíbilo omezení otvíracích dob jejich podniků. Nová podoba vyhlášky regulaci již neřešila a byla podstatně mírnější.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?