Prevenci nákazy HIV užíváním Truvady odborníci v ČR nepodporují

19. 7. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Preventivní podávání léku Truvada, který ničí v těle virus HIV, odborníci v ČR příliš nepodporují. Obávají se, že ztratí účinnost pro ty, kteří ho potřebují k léčbě. Lék nechrání stoprocentně, zdánlivý pocit bezpečí by mohl vést lidi k promiskuitě, a tedy k většímu šíření nemoci.


Odborná společnost nesouhlasí s preventivním podáním ani s tím, aby tuto prevenci hradily zdravotní pojišťovny.

„Já s preventivním podáváním obecně moc nesouhlasím,“ řekla ČTK šéfka AIDS centra Bulovka Marie Staňková. „Jde o jednu z nových indikací, aby se lidé nenakazili, ale nedomnívám se, že je to šťastná věc,“ doplnil Ladislav Machala ze stejného pracoviště. Podle manažerky národního programu boje proti AIDS Džamily Stehlíkové je hlavní prevencí zodpovědné chování. Pokud má člověk náhodného partnera, vždy musí použít kondom.

Truvada pochází z dílny českého chemika světového významu Antonína Holého. Zemřel v pondělí, týž den, kdy americký Ústav pro kontrolu potravin a léčiv schválil lék pro preventivní podání. Staňková připomněla, že povolení je jen pro USA, neplatí pro Evropu, tedy ani pro ČR.

V ČR je Truvada pouze na recept. Balení na měsíc stojí kolem 16.000 korun. Zdravotní pojišťovny hradí lék na léčbu, ne na prevenci. V ČR je evidováno od počátku testování v roce 1985 do letošního května 1761 HIV pozitivních. Léky nyní užívá kolem 800. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv se na léčbu loni spotřebovaly léky za 303,8 milionu, letos za pět měsíců za 124,16 milionu korun. Z toho za Truvadu bylo loni 13,88 milionu, letos do května 13,79 milionu korun (vše bez DPH a marže).

Preventivní podání je podle Staňkové vhodné jen pro dlouhodobé partnery či partnerky HIV pozitivních lidí. „Tam bychom to možná zvažovali, ale také oni si musejí lék kupovat,“ řekla. Další případ preventivního užití je, když se člověk zraní třeba o infikovanou jehlu, následně lék také dostane.

Preventivní účinky Truvady ověřila dvouletá studie americké vlády v Peru, Thajsku či Jihoafrické republice a dalších zemích zasažených epidemií AIDS. U homosexuálů snížila jedna pilulka denně riziko nákazy o 42 procent, u heterosexuálů, jejichž protějšek je HIV pozitivní, o 75 procent.

Truvada ale je spojena s nežádoucími účinky, hlavním rizikem je selhání ledvin. Při léčbě proto jsou pacienti pravidelně testováni. Lidé, kteří by si lék opatřili sami pro prevenci, by z tohoto testování vypadli.

„Primárně je prevencí zodpovědné chování, pokud už má člověk náhodného partnera, měl by použít kondom,“ zdůraznila Stehlíková s tím, že účinnost kondomu přesahuje 90 procent. Truvada jako prevence je podle ní řešením nejspíš pro státy zasažené plošnou epidemií AIDS, což jsou třeba některé státy v Africe. Riziko nákazy je tam vysoké, ale zase většina lidí tam podle Stehlíkové na prevenci nebude mít peníze.

Kritici se obávají nárůstu nezodpovědného chování i toho, že kvůli úhradě léků přijdou o peníze jiné projekty boje proti AIDS. Zpochybňují i to, že by si lék kupovali lidé s rizikovým chováním, jako jsou narkomani, kteří všechny peníze přednostně dávají za drogy. Podobný problém by byl u prostitutek, které jsou také často závislé na drogách. U těchto skupin by byl problém i s užíváním. Nejsou schopni pravidelně pracovat, a tedy ani brát léky.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?