Příběh sestry v Saúdské Arábii, díl 7/12 – Jak trávím volný čas

29. 7. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Džidda (angl. Jeddah), město ve kterém se nachází moje nemocnice, je po hlavním městě Rijádu druhé největší město v zemi.




Název se vysvětluje dvěma způsoby. Podle jednoho slovo znamená prostě „pobřeží“. Běžnější je druhý výklad podle arabského „jaddah“ – babička. Podle legendy se ve městě nachází hrob Evy, „babičky lidstva“. Tím, že Džidda leží na pobřeží Rudého moře, nabízí možnost trávit volný čas vodními sporty, potápěním, šnorchlováním nebo jen opalováním na pláži v rezortech podobných těm, které známe například z dovolených v Egyptě. Oblíbené jsou i výlety lodí anebo procházky po nábřeží s výhledem na fontánu, která je uvedena v Guinessově knize rekordů jako nejvyšší na světě. Může stříkat až do výšky 312 metrů a je vidět z velké dálky. Fontánu městu věnoval král Fahd bin Abdul Azíz, po němž se jmenuje. Byla jsem se podívat i ve zdejším nově postaveném akváriu Fakieh, kde mě obzvlášť nadchla delfíní show.

Letní bruslení

V Džiddě se všude nachází velké množství moderních plastik a uměleckých děl, obvykle na kruhových objezdech. Sochy jsou dílem různých umělců. Často zobrazují prvky tradiční saúdské kultury, avšak sochy lidí zde nenaleznete, poněvadž islámská tradice nedovoluje zobrazování živých tvorů a zejména lidí. Za návštěvu určitě stojí historické centrum zvané Balad, s typickou architekturou, kde se nachází i tzv. souq (v překladu tržiště) plné zajímavých věcí. Vládne tam příjemná orientální atmosféra, line se vůně kadidla a trhovci lákají do svých krámků a smlouvají o cenách. Je tam spousta kavárniček, kde se dá zajít na čaj či kávu a zakouřit si šíšu – vodní dýmku.
Téměř na každém rohu jsou roztroušena obrovská centra zábavy s různými atrakcemi. Nedávno jsme si do jednoho zašli zahrát bowling a dokonce si zabruslili na ledě. Přišlo mi vtipné, že jsem na bruslích stála skoro po 20 letech, a to až v Saudské Arábii, kde se v létě může teplota vyšplhat až k 50 °C. Navíc jsme my holky bruslily v dlouhých abájách, místních tradičních šatech. V místním muzeu jsem byla dokonce třikrát. Je obrovské a ve 4 patrech se nachází skoro 300 místností plných tradiční arabské kultury.

Žádná nuda

Nakupování, nebo jak mi říkáme shopping, je místním sportem číslo jedna. V rozlehlých, nablýskaných nákupních centrech tráví celé rodiny asi nejvíce volného času. Když jsme s kamarádkami unavené z práce, je vždy příjemné zajít si do našeho oblíbeného kosmetického salonu. Co mi tady chybí, jsou koncerty mých oblíbených kapel, ale zavděk dávám kamarádům, což jsou také cizinci, kteří zde postupně založili kapely a pořádají jednou za čas vystoupení v některém z mnoha mezinárodních městeček (angl. compound), poněvadž shromažďování na veřejných místech za účelem našeho způsobu zábavy zde není povoleno. Obecně se zde na veřejnosti nemohou místní muži a ženy shromažďovat, pokud nejsou příbuzensky spjati. Například v restauracích jsou místa rozdělena zvlášť pro ženy, muže a rodiny. Veřejně tady nefungují kina, kluby, bary apod. Všechna nám blízká zábava probíhá vždy v některém z mezinárodních městeček, kde se jako cizinci především o víkendech setkáváme. Různé párty pořádají také konzuláty a ambasády.
Pokud se nikde nic neděje, ani tak není nakonec nuda. Máme tady k dispozici fitness, bazén, či tenisové kurty anebo si můžeme naplánovat nějaký výlet mimo Džiddu, třeba na velbloudí farmu nebo do pouště, zajezdit si tam na motokárách, či do Taifu, což je městečko v horách, kde jsou mimo jiné k vidění i volně žijící opice. Asi před 3 lety jsme s kamarády kempovali v blízkosti kráteru Al Wahbah, což je útvar, který vznikl vulkanickou činností a na dně je pokryt bílými krystaly. Zajímavé jsou také výlety do Rijádu nebo jiných měst Jsem poctěna, že zde mám spoustu skvělých přátel z celého světa. A přestože Saúdská Arábie má kvůli svým tradicím pověst konzervativní země, sama za sebe můžu říct, že jsem se tady nikdy nenudila. Takto tu tedy trávím volný čas a příště budu psát o tom, jak ve volném čase cestuji nejen po dalších zemích Orientu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?