Původcem bradavic je lidský papilomavirus. Snadno se šíří ve veřejných sprchách a na koupalištích

5. 12. 2023 8:36
přidejte názor
Autor: Depositphotos/LenaProkopenko

Pokud se vám na nohách, na obličeji nebo třeba ve slabinách objevily bradavice, jistě přemýšlíte, kde jste k těmto potížím vlastně přišli. Důvodů přitom může být celá řada. Za rozvojem bradavic totiž stojí lidský papilomavirus, který se mezi lidmi přenáší hlavně přímým kontaktem, ale kontaminuje také různé předměty denní potřeby a šířit se může i škrábáním postižených míst.

Příčiny vzniku bradavic

Vznik bradavic má na svědomí virová infekce, konkrétně lidský kožní papilomavirus HPV. Ačkoliv papilomaviry napadají lidské buňky, jsou v populaci poměrně běžné a většinou lidem nezpůsobují žádné výraznější zdravotní obtíže, takže infekce brzy odezní i bez jakékoliv léčby. Některé viry z této skupiny však mohou vyvolat velmi závažné komplikace.

Lidské papilomaviry patří do čeledi Papillomaviridae. Dosud se podařilo popsat více než 300 různých typů HPV, nicméně u člověka může problémy vyvolat asi 120 z nich. Některé jsou pak zodpovědné za rozvoj bradavic, ale zhruba 40 typů HPV se šíří sexuálním kontaktem a způsobuje jednu z nejčastějších pohlavně přenosných nemocí. Postihují oblast genitálií, mohou vyvolat změny buněk sliznice děložního čípku a bez léčby se často mění na rakovinné buňky.

Existuje konkrétně 14 vysoce rizikových typů HPV, které mohou být zodpovědné za rozvoj nádorového onemocnění. V případě žen sem patří hlavně rakovina děložního čípku nebo rakovina vulvy a pochvy, zatímco u mužů někdy dochází ke vzniku rakoviny penisu. Obecně pak mohou mít na svědomí i rakovinu řitního kanálu, rakovinu hlavy nebo rakovinu krku.

Virus HPV, který má dvouřetězcovou DNA, se stejně jako v lidské populaci vyskytuje také u jiných živočišných druhů. Všechny tyto lidské papilomaviry jsou ovšem vysoce druhově specifické, a proto se nemůže stát, že by došlo k přenosu ze zvířete na člověka nebo z člověka na zvíře. Lékaři pak dále rozlišují viry podle jejich aktivity na formy s nízkým, středním a vysokým stupněm malignity. [1, 2, 3, 4, 56]

Přenos onemocnění

Nákaza se mezi lidmi může šířit několika různými způsoby, a to prostřednictvím přímého i nepřímého kontaktu. Nejčastěji se virus přenáší dotekem, přičemž do podkoží proniká hlavně skrze drobná poranění (škrábance, oděrky, popáleninystrupy) a místa, kde je pokožka jinak oslabená (rozmočená, propocená nebo nějakým způsobem narušená).

Bradavice se typicky objevují na horních a dolních končetinách, ale také v oblasti genitálií. Na těchto místech se nachází velké množství potních žláz, kterými může lidský papilomavirus snadno proniknout do našeho organismu, a zároveň se jedná o často namáhané oblasti. Jelikož k rozvoji bradavic přispívá nadměrné pocení, výjimkou samozřejmě nejsou ani bradavice na ploskách nohou či bradavice pod prsy.

Další možností, jak se mohou bradavice mezi lidmi šířit, je nepřímý kontakt. V tomto případě jsou tedy na vině infikované předměty a prostory, kde se virové částice dobře uchytí a delší dobu přežívají. Jedná se především o různá veřejná místa, kde je neustále mokro či vlhko a lidé se zde pohybují naboso. K rizikovým faktorům se v tomto ohledu řadí především:

  • používání cizích hygienických potřeb,
  • používání cizích nebo společných ručníků,
  • používání společných utěrek,
  • nošení zapůjčených bot a přezůvek,
  • chození naboso v prostorách, kde bosou nohou šlape více lidí,
  • návštěva veřejné sprchy, koupaliště, bazénu nebo sauny,
  • pohyb naboso v šatnách sportovních zařízení.

Co se týče přenosu bradavic, kromě toho pak bývá k rizikovým faktorům řazena také častá manipulace se syrovým masem. V tomto ohledu by si tedy měli dávat pozor hlavně řezníci a pracovníci na jatkách. Problém ovšem mohou zaznamenat i kuchaři nebo lidé, kteří v rámci svého zaměstnání mají neustále vlhké ruce (umývači nádobí, uklízečky).

Ačkoliv o tom lidé často nevědí, bradavice se mohou šířit také autoinfekcí. To znamená, že za přenos viru z jedné části těla na jinou je zodpovědný sám pacient, který jej roznáší vlastním dotekem (například vlivem škrábání). Problém může nastat i v případě, kdy člověk s výrůstky špatně manipuluje a snaží se o jejich neodborné odstranění, což způsobí, že se virus infikovanou krví rozšíří do okolí.

K přenosu HPV infekce samozřejmě může dojít také při pohlavním styku s partnerem, u kterého se již bradavice objevily, tedy přímým kontaktem kůže nebo sliznic (vaginálním, orálním i rektálním). U sexuálně aktivních žen lékaři bradavice registrují zhruba v 5–30 % případů, u mužské populace se pak jedná přibližně o 10–25 % případů. Pokud jde o děti, na ty mohou bradavice přenést rodiče, pokud nedodržují základní hygienická pravidla. [7, 8, 9, 10, 11, 12]

Genitální bradavice se šíří pohlavním stykem. Jak se jich rychle zbavit?
Přečtěte si také:

Genitální bradavice se šíří pohlavním stykem. Jak se jich rychle zbavit?

Inkubační doba bradavic

Vzhledem k tomu, že existuje celá řada různých druhů bradavic, je nutné počítat s tím, že také jejich inkubační doba je značně individuální. Pohybuje se v rozmezí několika týdnů až několika měsíců, přičemž lékaři nejčastěji udávají rozpětí od 4 týdnů zhruba do 8–20 měsíců.

Tento poměrně velký časový rozptyl je dán tím, že infekce v buňkách přetrvává a vyčkává na vhodný okamžik, kdy dojde k její aktivaci. To se může stát třeba ve chvíli, když bude oslabena obranyschopnost organismu, nebo vlivem hormonální nerovnováhy. Situaci navíc zhoršuje i skutečnost, že někteří lidé mohou vir přenášet, aniž by sami nějaké bradavice na těle měli. [13, 14, 15, 16]

Zdroje: nemoci.vitalion.cz, solen.cz, pediatriepropraxi.cz, stefajir.cz, nzip.cz, farmaciepropraxi.cz, msdmanuals.com, my.clevelandclinic.org, betterhealth.vic.gov.au, mayoclinic.org, ncbi.nlm.nih.gov, hpv.org

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?