Přijde kraj o lůžka akutní péče?

18. 11. 2011 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Všeobecná zdravotní pojišťovna chce do konce příštího roku zrušit v Libereckém kraji 167 lůžek akutní péče. Zůstat by jich mělo celkem 2 040.


O lůžka mají přijít hlavně malé nemocnice, ve Frýdlantu a Turnově skončí gynekologie, Tanvald bude bez chirurgie, o lůžka přijdou i v Jilemnici. Zejména Frýdlant plánovanou redukci lůžkové péče odmítá, město se bojí zhoršení dostupnosti péče. Po mimořádném jednání rady města to řekl starosta Frýdlantu Dan Ramzer (ODS).

„Pro frýdlantskou nemocnici to znamená faktickou likvidaci lůžkového oddělení gynekologie tak, jak funguje dnes. Politická reprezentace města Frýdlant a starostové Frýdlantska se opět ocitli v roli přihlížejících statistů,“ podotkl starosta Dan Ramzer. Frýdlantský výběžek spojují se zbytkem kraje jen dvě silnice, jedna se pravidelně každou zimu uzavírá. Frýdlantská nemocnice disponuje nyní 140 lůžky.

Už před několika lety přišla frýdlantská nemocnice o dětské oddělení a později také o porodnici. Teď VZP navrhuje zrušit 21 lůžek tamní gynekologie, zůstat by měla jen ambulantní péče.
Podle Ramzera ale region, kde žije 24 000 lidí, oddělení potřebuje.

„Ukázalo se to o povodních, kdy se tam narodily čtyři děti. Matky by nebylo možné dostat do Liberce,“ poznamenal. Podobná situace se opakovala v zimě, kdy Frýdlantsko zůstalo na tři dny odříznuto od světa, protože silnice a železniční trať při kalamitě zavál sníh. Jak zdůraznil starosta Frýdlantu, vloni dokonce město přispělo na rekonstrukci gynekologického oddělení částkou 6 milionů korun.

„Jde o další útok na kvalitu života na Frýdlantsku. Uhájili jsme gymnázium. Musíme teď opět bojovat za to, aby se na nás nezapomínalo. Musí se vždy začít šetřit na Frýdlantsku?“ poznamenal. Podle ředitele VZP v Libereckém kraji Jiřího Benedikta nepočítá pojišťovna s tím, že by v malých nemocnicích byla provozována samostatná lůžková gynekologická oddělení. Zůstat by měla jen ve velkých nemocnicích v Liberci, Jablonci, České Lípě a Jilemnici.

„Máme ale zájem, aby i v malých nemocnicích zůstala gynekologická péče, hledáme cestu, jak tam zachovat jednoduché ambulantní zákroky,“ řekl Jiří Benedikt. Redukce se podle něj dotkne také neurologie v Jilemnici, ta se sloučí s tamní internou a nemocnice přijde o 25 lůžek. O 24 lůžek přijde i nemocnice v Tanvaldu uzavřením chirurgie, částečně nahradit by je ale měla lůžka následné péče.
V Libereckém kraji je 532 lůžek následné péče a tento počet by se měl v příštím roce zvýšit o dalších 40, polovina z nich vznikne v semilské nemocnici.

Ta navíc získala dalších 20 lůžek nově nasmlouvaných VZP na ortopedii.

Jednání VZP kritizují starostové i ředitelé okolních nemocnic jako nesystémové. Restrukturalizace lůžkové péče v kraji totiž ještě před třemi měsíci počítala v Semilech se zrušením 80 lůžek, což je zhruba polovina nemocnice. Na Semilsku, kde žije 74 500 obyvatel, jsou tři nemocnice s více než 530 lůžky a kapacity jsou tedy předimenzované. Zatímco v ostatních okresech kraje připadá na 1000 obyvatel pět lůžek v nemocnicích, na Semilsku jich mají sedm. Aby se region s ostatními vyrovnal, musela by jedna z nemocnic skončit. VZP ale naopak v regionu zřizuje nová lůžka.

Kritici postoje VZP vidí důvod v působení starosty Semil Jana Farského (TOP 09) ve správní radě pojišťovny, kde zastupuje Poslaneckou sněmovnu. Jeho vyjádření se zatím získat nepodařilo, komentovat to nechtěl ani Benedikt.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?