Připravované legislativní změny ve zdravotnictví

18. 6. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Informace o připravovaných změnách v právních předpisech, týkajících se ochrany zdraví při práci (aktuálně ke květnu 2012).


Předpokládá se, že do návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, bude začleněna právní úprava navazující na požadavek implementovat Směrnici Rady 2010/32/EU, kterou se provádí Rámcová dohoda o prevenci poranění ostrými předměty v nemocnicích a ostatních zdravotnických zařízeních, uzavřená mezi HOSPEEM a EPSU.

Termín dosažení souladu s touto směrnicí je stanoven do 11. května 2013. Oblast úpravy je pak směrována ke sledování úrazu resp. poranění, které vzniklo při manipulaci s ostrým kontaminovaným předmětem nebo nástrojem potřebným k provádění zdravotních výkonů, v jehož důsledku by mohlo dojít ke vzniku infekčního onemocnění přenosného krví. Cílem právní úpravy je zvýšení prevence a ochrany zaměstnanců před poraněními a infekcemi způsobenými ostrými předměty ve zdravotnictví.

Připravuje se novela vyhlášky, kterou se mění vyhláška č. 432/2003 Sb., kterou se stanoví podmínky pro zařazování prací do kategorií, limitní hodnoty ukazatelů biologických expozičních testů, podmínky odběru biologického materiálu pro provádění biologických expozičních testů a náležitosti hlášení prací s azbestem a biologickými činiteli, kde budou provedeny zejména úpravy v příloze č. 1 navazující na terminologii jiných právních předpisů, zejména nařízení vlády č. 272/2011 Sb., o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací a nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci, ve znění pozdějších předpisů. V příloze č. 2, pak budou doplněny další chemické látky, metabolity a jejich hodnoty.

Připravuje se rovněž novela vyhlášky č. 288/2003 Sb., kterou se stanoví práce a pracoviště, které jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do konce devátého měsíce po porodu a mladistvým, a podmínky, za nichž mohou mladiství výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolaní, kde bude rovněž text přizpůsoben změnám terminologie a odstraněny formální vady.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?