Problém: mamograf v nemocnici v Žatci je nyní v ohrožení

7. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Preventivní vyšetření žatecká nemocnice určitě provádět nebude, snad se podaří nasmlouvat alespoň výkony předepsané lékařem, jednání jsou prý na dobré cestě. Zachování vyšetření prsou požaduje i petice.


Vlnu kritiky a nevole vyvolal v Žatci a okolí záměr Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zrušit v Žatci vyšetření ženských prsou na mamografu. Tamní pracoviště prý nesplňuje podmínky, s tím nesouhlasí vedení žatecké nemocnice a jedná s největší zdravotní pojišťovnou.

Mamograf je přitom důležitým a nenahraditelným pomocníkem lékařů při diagnostice a prevenci nádorových onemocnění ženského prsu. K ukončení provozu mamografu v žatecké nemocnici by podle záměru pojišťovny mělo dojít v březnu. „Vstoupili jsme do jednání s vedením nemocnice v Žatci o vyřazení mamografie ze smlouvy o poskytování a úhradě zdravotní péče,“ připustila pro Deník Petra Friedlová z krajské pobočky VZP.

Jednání potvrdil i ředitel žatecké nemocnice Čestmír Novák. Pacientky ujistil, že udělá vše pro zachování mamografu v Žatci, jednání jsou údajně na dobré cestě, pojišťovna prý přislíbila kompromis.

„Určitě v Žatci nebudeme provádět preventivní vyšetření prsou, to se nám bohužel nasmlouvat nepodaří. Ale vyšetření, která si vyžádá lékař na doporučení, by v Žatci měla zůstat, jsme na tom s pojišťovnou předběžně domluveni,“ řekl.

Vyjádření pojišťovny ale zatím tak vstřícná nejsou.

Pacientky bojují i formou petice

Za setrvání mamografu v Žatci bojuje také petice. Podpisy pod ní rychle přibývají.

„Ostře protestujeme proti zrušení mamologického vyšetření v žatecké nemocnici. Vyšetření bude pro ženy z okresu Louny méně dostupné, za vyšetřením bude nutné cestovat do Chomutova, což v některých případech znamená dojezdovou vzdálenost okolo sta kilometrů. To se ani nezmiňujeme o časových a finančních nákladech,“ uvádí se v petici, která je určena řediteli VZP Pavlu Horákovi.

Pracoviště v Žatci nemá akreditaci, tvrdí VZP

Podle některých neověřených informací je za snahami o zrušení mamografu v Žatci tlak ze strany krajských nemocnic, která podobná vyšetření také provádějí. Je možné je absolvovat kromě Chomutova také v Děčíně nebo v Ústí nad Labem. To ale VZP rázně odmítá, stejně jako argument, který se také objevil, a to, že žatecká nemocnice nemá moderní přístroj. Ta přitom vlastní teprve dva roky starý mamograf.

„Další důvody odmítáme, důvody jsou čistě legislativní,“ zopakovala Petra Friedlová, že žatecká nemocnice údajně nesplňuje některé zákonné podmínky.

„Pracoviště v Žatci není akreditované pro screeningovou mamografii u ministerstva zdravotnictví a ani nesplňuje některé podmínky ministerstva zdravotnictví pro diagnostickou mamografii. Proto byla již v dubnu 2010 nemocnice upozorněna na nové podmínky pro poskytování péče a vyzvali jsme ji k dodržování,“ uvedla mluvčí VZP.

Nemocnice podle ředitele podmínky splňuje, zbývá to dokázat pojišťovně. „Není pravda, že bychom nesplňovali podmínky ministerstva zdravotnictví pro vyšetření diagnostikovaná lékařem. Splňujeme je a můžeme taková vyšetření provádět,“ dodal Čestmír Novák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?