Prohlášení bývalých neurologů Oblastní nemocnice Kladno, a.s.

7. 3. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Vzhledem k četným mediálním dezinformacím provázejícím odchod sedmi neurologů z Oblastní nemocnice Kladno, a.s., pokládáme za nezbytné vyjádřit se ke skutečnému důvodu, který nás k tak závažnému rozhodnutí vedl.


Ohrazujeme se jednoznačně proti nařčení, že jsme povýšili své zájmy nad zájmy pacientů.

Jedinou příčinou našeho odchodu je osoba současného primáře MUDr. Jaroslava Elise. Vedení nemocnice bylo s tímto postojem opakovaně seznámeno. Zásadní a nepřekonatelné neshody, jak po stránce odborné, tak i lidské, vyústily v naše rozhodnutí setrvat ve výpovědích.

Odmítli jsme se podílet na klesající úrovni lékařské péče na neurologickém oddělení kladenské nemocnice, za kterou nese podle našeho názoru odpovědnost právě primář Elis.

Nechceme se nadále účastnit poskytování nekomplexní péče omezované z ekonomických důvodů, zatímco se média plní šokujícími zprávami o neefektivních nákupech a předražených stavebních zakázkách.

Mezi důvody odchodu nepatřil médii uváděný požadavek na návrat MUDr. Lakomého na post primáře. Stejně tak odmítáme spojitost našeho postupu s iniciativou „Děkujeme, odcházíme“. Celorepubliková protestní akce byla v kladenské nemocnici oficiálně ukončena 23.2.2011 na základě výzvy centrály LOK-SČL.

Z naší strany také nebyly vzneseny žádné finanční požadavky. Je patrná dlouhodobá strategie managementu ON Kladno a nového vedení neurologického oddělení, kdy jsou upřednostňovány ekonomické výsledky nad zájmy pacientů a dochází k redukci poskytované péče.

Se ztrátou sedmi neurologů významné omezení péče nevyhnutelně souvisí. Na oddělení nezůstal jediný neurolog-intenzivista. V médiích zaznělo od paní ředitelky Pancové, že se uzavírá jedna lůžková stanice a ruší se program léčby cévních mozkových příhod.

To vše ve světle loni získané akreditace iktového centra a nově vybudované neurologické JIP v budově Centra akutní medicíny. Vedení nemocnice ale i přesto ústy mluvčího pana Tomšů stále deklaruje zachování provozu.

Laxní postoj managementu ON Kladno k celému problému a nečinné přihlížení faktické likvidaci neurologického oddělení vzbudilo řadu velmi negativních reakcí od kolegů nejen z kladenské nemocnice, ale i z nemocničních zařízení v okolí a po celé republice.

Otázkou proto zůstává, zda je postup vedení nemocnice správný, když dopustilo odchod sedmi neurologů, kterých je, stejně jako lékařů řady dalších odborností, dlouhodobě kritický nedostatek.

Kolektiv bývalých lékařů neurologického oddělení ON Kladno, a.s., v Kladně 4.3.2011

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?