Projekt přestavby nemocnice Náchod dostane supervizi za 3,4 mil.

30. 9. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Chystanou projektovou dokumentaci k miliardové přestavbě Oblastní nemocnice v Náchodě si hradecký kraj nechá zhodnotit dvěma posudky, za něž zaplatí 3,4 milionu korun bez DPH. Jeden posudek pro kraj udělá firma Obermeyer Albis - Stavoplan a druhý firma Tolera.


Výsledky řízení na zpracovatele posudků dnes schválili krajští radní na mimořádném zasedání. ČTK o tom informovala mluvčí kraje Martina Götzová. Kraj věří tomu, že supervize dokumentace by mohla najít úspory v řádu desetimilionů korun.

Projektovou dokumentaci pro kraj od srpna dělá firma JIKA-CZ ze Smiřic. Kraj jí za projekt a autorský dozor zaplatí 6,7 milionu korun bez DPH, z toho zhruba 3,3 milionu je za dokumentaci. Tvůrci supervize by se měli se zástupci smiřické firmy sejít do konce tohoto týdne. Supervize by podle hejtmana Lubomíra France (ČSSD) měly přispět k tomu, aby stavba byla bez problémů, dalších nákladů a zbytečných víceprací.

Pražská firma Obermeyer Albis - Stavoplan pro kraj za 1,95 milionu korun bez DPH zpracuje posudek na prováděcí dokumentaci stavby. Hradecká firma Tolera zpracuje za 1,45 milionu korun bez DPH posudek na nemocnici z pohledu kapacity zařízení a zdravotnického vybavení.

Zadání zakázky na projektovou dokumentaci provázely problémy, které celý projekt nemocnice zdržely o měsíce. První tendr na projektovou dokumentaci kraj v březnu zrušil, protože uchazeči na prvním i druhém místě odmítli podepsat smlouvu. Z druhého místa odmítla kontrakt podepsat společnost Helika, která je vlastníkem společnosti Obermeyer Albis - Stavoplan. Helika také už dříve dělala projekt pro loni zrušený tendr na stavbu.

Pokud by šlo vše hladce, mohl by být tendr na stavebníka vypsán na jaře příštího roku, stavba by mohla začít na konci roku 2015.

Proti původním plánům nabral projekt značné zpoždění. Kraj chtěl rekonstrukci nemocnice zahájit už v roce 2012, hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj loni v květnu zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Nyní se v areálu do podzimu dělá takzvaná nultá etapa stavby, při níž stavbaři za 35 milionů korun modernizují teplovodní a elektrické sítě a staví obslužné silnice.

Během rekonstrukce nemocnice má vzniknout hlavní pavilon s operačními sály, na který naváže objekt lůžkové části a budovy pro zázemí nemocnice. Náchodská nemocnice je největší oblastní nemocnicí Královéhradeckého kraje. Její spádová oblast je až 150.000 obyvatel a na svých odděleních nabízí 650 lůžek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?