Protest lékařů může ohrozit děti

16. 1. 2011 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
V Karlovarském kraji hrozí potíže při zajištění péče o ohrožené novorozence včetně specializované neonatologické převozové služby.


V prohlášení Lékařského odborového klubu Karlovarské krajské nemocnice lékaři upozorňují na to, že výpověď podalo pět z devíti doktorů na dětském oddělení nemocnice v Karlových Varech, které o patologické a nezralé novorozence pečuje. Uvádějí, že jsou odhodlání v akci Děkujeme, odcházíme vydržet až do konce. Podle lékařů by jejich případný odchod znamenal problematickou zdravotní péči na stanicích, kde zůstanou jen dvě mladé neatestované lékařky a primář.

„Výpovědi podali všichni gynekologové a neonatologové v Karlových Varech a téměř všichni ve Fakultní nemocnici Plzeň. Výrazně bude ohrožena péče hlavně o rizikové těhotné a novorozence s nízkou porodní hmotností v Karlovarském i Plzeňském kraji,“ uvádějí lékaři v prohlášení.

V Karlovarském kraji podalo výpověď 78 lékařů z krajské nemocnice v Chebu a v Karlových Varech, což je zhruba 30 procent z celkového počtu. Z Karlových Varů má odejít 59 lékařů, z Chebu 19. V pronajaté sokolovské nemocnici a v soukromých nemocnicích žádný lékař výpověď nepodal. Nejhorší situace by v případě, že všichni lékaři ve výpovědi opravdu odejdou, nastala pro interní a gynekologická oddělení.

Karlovarskému kraji v případě, že odejdou lékaři z jeho nemocnice, pomohou v rámci svých možností soukromé nemocnice vMariánských Lázních a Ostrově a také nemocnice v Sokolově, jíž kraj od ledna pronajal nemocnici Ostrov. Generální ředitel krajské nemocnice Zdeněk Horák se ovšem domnívá, že 70 až 80 procent lékařů podalo výpověď jen ze solidarity a do odchodu se jim příliš nechce.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?