Protialkoholní stanici v Jihlavě nebudou provozovat služby města

19. 4. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Protialkoholní záchytnou stanici v Jihlavě už nebude provozovat podnik Služby města Jihlavy (SMJ). Smlouvu kraji vypověděl s definitivní platností k letošnímu 31. říjnu.


Hlavním důvodem výpovědi je zpřísnění podmínek pro fungování záchytných stanic. Sdělil mluvčí podniku Martin Málek. Kraj se na změny připravuje. Plánuje stavbu nového zařízení, provozovat ho asi bude sousední nemocnice.

V Jihlavě je jediná záchytná stanice Vysočiny. „Počítáme s tím, že to bude dělat naše příspěvková organizace,“ řekl náměstek hejtmana Vladimír Novotný k zajištění provozu od listopadu. Doplnil, že ředitel jihlavské nemocnice už má za úkol zabývat se převzetím záchytné stanice.

Záchytka disponuje 12 lůžky, loni tam přenocovalo 1062 lidí. Zařízení je i teď blízko nemocnice, ale v prostorách pronajatých od Zdravotního ústavu. Nájemní smlouva končí v pololetí, kraj se podle Novotného bude snažit domluvit na jejím prodloužení. „Chceme do konce roku, protože nevíme, kdy budovu záchytky dokončíme,“ uvedl.

Podmínky pro provoz záchytek zpřísňuje vyhláška ministerstva zdravotnictví. První otazníky kolem fungování záchytky v Jihlavě se objevily loni na podzim, když kraj dostal od jejího dlouholetého provozovatele SMJ první výpověď s platností ke konci letošního března. V lednu vzal podnik výpověď zpět na základě dohody, že jí kraj zvýší dosavadní pětimilionový roční příspěvek o deset procent.

V tiskové zprávě firma ohlásila, že se už nebude ucházet o provozování záchytky ani v původním, ani v novém prostoru. Mezi hlavními důvody uvedla požadavky na změny u záchytek, včetně technických podmínek, zvýšení mezd lékařům a střednímu zdravotnickému personálu a nutnosti posílit jeho počty.

Záměr přestěhovat záchytnou stanici do nových prostor tvořených obytnými kontejnery, které budou postaveny u nemocnice, oznámil kraj v únoru. Novotný uvedl, že probíhá stavební řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?