Průjem u dětí nejčastěji způsobují viry. Jak ho léčit?

3. 4. 2023 7:30
přidejte názor
Průjem u dětí
Autor: Depositphotos

Průjem u dětí je poměrně častou poruchou trávení, která se projevuje opakovanou řídkou stolicí. Někdy může být doprovázen také zvracením a zvýšenou teplotou. Nejčastěji bývá vyvolán virovými infekcemi, ale může jej způsobit i nesnášenlivost potravin nebo bakterie. Léčba spočívá v rehydrataci dítěte podáním tekutin a rehydratačního roztoku. Také byste neměli otálet s návštěvou pediatra, zejména u hodně malých dětí.

Co se dozvíte v článku
  1. Kdy se jedná o průjem u dětí?
  2. Co způsobuje zvracení a průjem u dětí?
  3. Příznaky ztráty tekutin při průjmu u malých dětí
  4. Co na průjem u dětí?
  5. Dieta při průjmu u dětí

Kdy se jedná o průjem u dětí?

Průjmem je velmi častá obtíž u dětí všech věkových kategorií. Jedná se o poruchu normálního trávení, při které dochází k častému vyprazdňování řídkých až vodnatých stolic. Jedna řídká stolice u dítěte tedy ještě neznamená průjem. U dítěte hovoříme o průjmu, pokud má za den více než tři řídké stolice.

Průjmová onemocnění u dětí v českém prostředí nejčastěji způsobují viry, méně častěji pak také bakterie a výjimečně i parazité. Zvláště časté a závažné průjmy mívají na svědomí rotaviry, proti kterým je dnes možné děti očkovat. Vodnatý průjem vyvolaný infekcí dále také mohou doprovázet bolesti břicha, zvracení a zvýšená teplota.

Pokud má vaše dítě průjem, je nejdůležitější zajistit, aby pilo dostatek tekutin a zůstalo hydratované. Dehydratace může nastat při nedostatečném doplnění tekutin nebo při více než 8 stolicích denně. Má-li váš potomek průjem, měli byste také pravděpodobně vyhledat dětského lékaře. [1, 2, 34]

Co způsobuje zvracení a průjem u dětí?

Průjmové onemocnění často bývá doprovázeno také zvracením, které ještě zvyšuje úbytek tekutin a riziko dehydratace. V některých případech může být na vině dietní chyba nebo nesnášenlivost stravy, ale nejčastěji se jedná o virové nebo bakteriální infekce, výjimečně také parazity.

Infekce se nejčastěji přenáší z dětských rukou nebo kontaminovaných předmětů, případně i z jídla nebo vody, zejména pokud se jedná o tzv. cestovatelský průjem. Dlouhodobý průjem u dětí může mít dokonce na svědomí také chronický zánět střeva. Abyste však zjistili, co vyvolalo dětský průjem, měli byste navštívit vašeho pediatra.

Zelený a žlutý průjem u dětí

Při průjmu často dochází ke změně barvy stolice, jelikož se mění množství vody a elektrolytů v ní obsažených. Navíc strava projde trávicím systémem rychleji než obvykle, což také může změnit barvu vyprazdňovaného obsahu. Pokud vaše dítě trpí akutním průjmovým onemocněním, může mít stolice žlutou i zelenou barvu i podle toho, co předtím jedlo.

Průjem a horečka u dětí

Průjem může u dětí probíhat bez teplot, ale stejně tak jej mohou doprovázet horečky, pokud je vyvolán infekčním onemocněním. Na vině nejčastěji bývají rotaviry, ojediněle také adenoviry, noroviry a enteroviry. Teplotu ale mohou vyvolat i bakterie a paraziti.

Krev ve stolici u dětí při průjmu

Pokud se ve stolici dítěte objeví krev, měli byste co nejdříve navštívit dětského lékaře. Kromě virových a bakteriálních infekcí mohou být příčinou i vážnější stavy, jako záněty střev, polypy, abscesy a další onemocnění. [5, 6, 7, 8, 9]

Příznaky ztráty tekutin při průjmu u malých dětí

Náchylnost kojenců a batolat k vyšší nutnosti tekutin vyplývá z vyšší bazální potřeby na jeden kilogram hmotnosti a většího tělesného povrchu. Nedostatek tekutin se u malých i starších dětí projevuje především suchými rty, zatímco u kojenců lze navíc pozorovat propadlou velkou fontanelu, což je vazivová blána spojující nesrostlé lebeční kosti. Stupeň dehydratace může být lehký, střední a těžký. Další příznaky dehydratace u dětí zahrnují:

  • méně časté močení,
  • neklid nebo naopak nápadný klid,
  • chladné ruce a nohy,
  • suchá sliznice (jazyk apod.),
  • oči jakoby propadlé,
  • nepřítomnost slz. [10, 11, 12]

Co na průjem u dětí?

Léčba průjmu u dětí spočívá v doplnění tekutin a elektrolytů, aby se předešlo možné dehydrataci, a následné realimentaci, tedy opětovném příjmu tolerovaných potravin. Ztrátu tekutin a elektrolytů můžete v raném stádiu onemocnění nahradit rehydratačními roztoky.

Na českém trhu jsou k dostání rehydratační roztoky pro děti hned od několika značek dětské výživy. Roztok nikdy nedochucujte ovocnými šťávami, džusem nebo jinými slazenými nápoji, jelikož mají příliš cukru, který může narušit trávení.

Podávejte ho chlazený (z ledničky) po lžičkách v rozmezí 5 až 10 minut. Jakmile jsou doplněny tekutiny, je možné podávat dietní jídlo pro děti při průjmu podle věku. Na zastavení průjmu u větších dětí můžete také podávat slabší černý čaj.

Trpí vaše dítě na průjmy?

Kdy vyhledat lékaře?

Pokud se rehydratace nezdaří, měli byste vyhledat dětského lékaře. Jedná-li se o kojence, nebo má dítě kromě průjmu i jiné potíže, jako je zvracení nebo horečka, návštěvu pediatra byste neměli odkládat.

Těžký stupeň dehydratace vyžaduje hospitalizaci a nitrožilní doplnění tekutin. Léky na průjem pro děti se zpravidla nedoporučují. Nasazení antibiotik se provádí jen ve výjimečných případech. Můžete se ale poradit s lékařem o vhodnosti užívání probiotik nebo černého uhlí. [13, 14, 15, 16]

Dieta při průjmu u dětí

Pokud kojíte, měli byste v kojení pokračovat i v případě, že dítěti podáváte rehydratační roztok. Strava při průjmu u nekojených dětí do šesti měsíců spočívá ve standardním podávání kojenecké výživy, kterou tolerovaly před začátkem průjmu. Nízkolaktózová mléka se podávají spíše výjimečně, např. po závažném průběhu rotavirové infekce.

Strava při průjmu u dětí, u kterých už byly zavedeny příkrmy, se také neliší od klasické stravy v obvyklém množství. Můžete tedy klasicky podávat rýži, zeleninové pyré, některé ovoce, kuřecí maso apod.

Pro batolata a starší děti se doporučuje mixovaná strava z brambor, rýže, zeleninových pyré, kuřecího masa a také suchary a starší pečivo. Nutné je především vynechat jídlo s vysokým obsahem tuků a disacharidů (jednoduché sacharidy, jako je sacharóza, maltóza a laktóza). [17, 18, 19]

Zdroje: medicalnewstoday.com, healthline.com, benesova-pediatr.cz, nzip.cz, pediatriecenrna.cz, babyonline.cz, epediatr.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?