Rakousko ohlásilo první případ nákazy koronavirem MERS

30. 9. 2014 8:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakousko ohlásilo první případ nákazy nebezpečným koronavirem MERS, se kterým se od roku 2012 potýká Blízký východ. Většina případů nákazy připadá na Saúdskou Arábii, odkud také pochází žena hospitalizovaná ve Vídni, napsala agentura APA.


Žena, která ze Saúdské Arábie přicestovala do Rakouska před několika dny, je nyní v izolaci na infekčním oddělení. Rakouské úřady se nyní snaží kontaktovat osoby, se kterými přišla do kontaktu.

Symptomy koronaviru MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. MERS se začal šířit z Blízkého východu a na rozdíl od SARS k jeho symptomům patří vedle dýchacích obtíží i selhání ledvin. Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

První případ onemocnění koronavirem MERS zaznamenali lékaři v Saúdské Arábii v září 2012. Celkem se nakazilo asi 800 lidí, zhruba 300 jich zemřelo. V Evropské unii je prozatím podle APA registrováno 12 případů, kdy si lidé MERS přivezli.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?