Řečtí lékaři vybírají peníze od klientů státní pojišťovny

4. 9. 2012 6:01
přidejte názor
Autor: Redakce
Řečtí soukromí lékaři začínají vybírat peníze za zákroky od pacientů, kteří jsou pojištěni u největší státní zdravotní pojišťovny EOPYY. Lékaři k tomuto kroku přistoupili v rámci protestu proti tomu, že jim pojišťovna neproplácí náklady za léčbu, uvedla agentura AP.


Řečtí soukromí lékaři začínají ode dneška vybírat peníze za zákroky od pacientů, kteří jsou pojištěni u největší státní zdravotní pojišťovny EOPYY. Lékaři k tomuto kroku přistoupili v rámci protestu proti tomu, že jim pojišťovna neproplácí náklady za léčbu, uvedla agentura AP.

Oborová organizace soukromých lékařů upozornila, že bude léčbu účtovat pojištěncům EOPYY nejméně pět dní. Chce tak vyvinout tlak na pojišťovnu a donutit ji zaplatit dlužné peníze. Lékaři zároveň požadují, aby byl v EOPYY proveden audit, který by prověřil oprávněnost výdajů pojišťovny.

Už o víkendu zahájili protestní akci proti EOPYY řečtí lékárníci, kterým pojišťovna rovněž dluží peníze. Od pojištěnců největší státní pojišťovny přestali přijímat recepty a požadují od nich uhrazení plné ceny léků.

Řecko dlouhodobě škrtá veřejné prostředky na veřejné zdravotnictví, ale i v dalších sektorech. Nutí ho k tomu úsporné programy, k nimž Atény přistoupily výměnou za finanční pomoc od Evropské unie a mezinárodních institucí. Bez zahraniční pomoci hrozí Řecku státní bankrot.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?