Ředitel ICRC prý zkoumal lidi bez souhlasu, označil to za účelové

29. 10. 2014 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Šéf Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (ICRC) Gorazd Bernard Stokin podle zahraničního tisku údajně prováděl ve Slovinsku výzkum na dementních pacientech bez jejich souhlasu. Informace zveřejnil jeden z nejprodávanějších slovinských deníků Delo.


Stokin to ale odmítá a celou věc považuje za mediální útok svých bývalých kolegů, kteří se prý snaží zmocnit jeho výzkumu. Stokinovu pozici v ICRC aféra nijak neohrozí.

S nařčením Stokina nesouhlasí ani ředitel svatoanenské nemocnice Martin Pavlík. Podle ministerstva zdravotnictví se záležitost týká Stokina ve Slovinsku a nemá žádnou spojitost s jeho působením v Česku.

„Jde o odbornou diskuzi nad otázkou využití některých výzkumných metod ve výzkumu demence u konkrétních pacientů. Nijak to ale nesouvisí s činností doktora Stokina jako manažera v Mezinárodním centru klinického výzkumu,“ řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Podle ní Stokin označil celou věc za mediální útok. „Vysvětlil nám, že jde o účelovou kampaň a manipulaci informací ze strany jeho bývalých spolupracovníků, kteří mají snahu převzít kontrolu nad jeho výzkumem,“ uvedla Čechová.

Stokinově verzi věří i ředitel nemocnice Pavlík. „Nemám důvod pochybovat o jeho vysvětlení. Jeho bývalí kolegové se nezachovali zrovna férovým způsobem a podali nepravdivé informace. Nic nelegálního se nedělo a odmítáme, že by doktor Stokin prováděl výzkum na lidech bez jejich souhlasu,“ řekl ČTK Pavlík. Dodal, že pokud by nastala chyba, věc by neskončila jen v médiích. „Pokud by byly informace pravdivé, zaměstnavatel by určitě vedl trestní řízení. Nic takového se ale neděje,“ doplnil Pavlík, který proto nehodlá anonymní oznámení nijak dál řešit.

Mezinárodní centrum klinického výzkumu funguje od roku 2012 a věnuje se mimo jiné hledání nových léčebných metod srdečních a nervových onemocnění. Právě tato onemocnění se řadí mezi nejčastější příčiny úmrtí. V centru pracuje přes 400 zaměstnanců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?