Ředitel karvinské nemocnice: Budeme šetřit!

30. 6. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnici v Karviné-Ráji čekají další zeštíhlovací kroky. Po optimalizaci lůžek, která proběhla na jaře, přikročil management nemocnice k dalším opatřením, která by měla pomoci šetřit náklady.


„Rezervy jsou v každé organizaci,“ tvrdí ředitel nemocnice Petr Kovařík. Podle něj se podařilo snížit ztrátu nemocnice z 32 na 6,6 milionu korun za první pololetí letošního roku.

„Samozřejmě máme připraveny další návrhy, které by měly mít pozitivní dopad na ekonomiku nemocnice,“ říká Kovařík.

Změny, kterých si však pacienti ani nevšimnou, přijdou už od zítřka. Lůžka z oddělení ORL přejdou pod chirurgii a lůžka plicního oddělení budou spadat pod interní oddělení.

O nutnosti šetřit v krajských nemocnicích a snižovat ztrátu tak, aby rok 2012 skončily s hospodařením na nule, mluvil v úterý v Havířově ředitel Fakultní nemocnice v Ostravě Porubě Svatopluk Němeček, manažer, který má navrhnout řešení špatné ekonomické situace šesti krajských nemocnic. Na Karvinsku jsou to zařízení v Havířově a KarvinéRáji, pod které spadá také orlovská nemocnice.

Vedení nemocnic se podle něj musí domluvit na oborech, které chtějí preferovat a které omezí. Ředitel karvinské nemocnice Petr Kovařík s tím souhlasí.

„V rámci přípravy nové strategie je třeba specifikovat priority a vzájemně se shodnout na tom, co je pro naši nemocnici prioritou,“ řekl. Konkrétně však obory, které by se měly v Karviné nebo v Orlové utlumovat, však neprozradil. Souhlasí také s tím, že je v směru tomto nutná spolupráce jednotlivých nemocnic.

„Samozřejmě nelze dělat změnu jen v jedné nemocnici. Pokud by i nadále mělo docházet i k dalším změnám, je bezpodmínečně nutné do těchto procesů zapojit všechny ostatní nemocnice. Prozatím nechci spekulovat o žádných konkrétních oborech,“ řekl Kovařík.

Jeho kolega z havířovské nemocnice Jan Ferenc včera řekl, že informace o tom, co zaznělo na úterní tiskové konferenci, nemá a o žádných případných změnách zatím neví a nechce spekulovat.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?