Rekonstrukce psychiatrické kliniky v Brně za půl mld. začne letos

11. 7. 2018 7:07
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice Brno zahájí rekonstrukci psychiatrické kliniky za půl miliardy korun ještě letos. Práce potrvají 28 měsíců. Důvodem je špatný technický stav. Náklady z většiny pokryje EU a zbytek státní rozpočet.


Práce zahrnují rekonstrukci budovy a přístavbu dvou částí objektu. „Začne se někdy na podzim v posledním čtvrtletí,“ uvedl Žára. Rekonstrukce bude za provozu kliniky ve třech etapách. V největší míře bude zachován nynější pavilon G tak, jak byl původně navržený. Rozšíří ho dva nízkopodlažní objekty, takže vznikne uzavřené atrium.

Plně se zachová využití současného objektu. „Po rekonstrukci bude dál vyhovovat pro daný provoz a současně se vytvoří nové kapacity pro zkvalitnění péče,“ uvedl Žára. Součástí projektu je i řešení dočasného umístění vybraných provozů nebo energetické úspory. Počítá se i s umístěním lůžkových jednotek s vazbou na park.

První podlaží hlavní budovy je podle Žáry téměř v havarijním stavu, je nedostatečná hydroizolace spodní části budovy, okna jsou původní a netěsní, některá nejdou otevírat. Jsou vysoké provozní i energetické nároky. „Téměř havarijní jsou i vnitřní rozvody jako voda, kanalizace a nedostatečně dimenzované rozvody elektřiny,“ uvedl Žára. Kvalita prostředí má podle něj přitom přímý vliv na úspěšnost léčby.

Z celkových nákladů by 95 procent měla pokrýt evropská dotace a zbylých pět procent ministerstvo zdravotnictví. Klinika má ročně asi 1300 hospitalizací. Nejčastější diagnózy jsou podle Žáry deprese, schizofrenie, stresové a zátěžové situace, ale i poruchy příjmu potravy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?