Problém se týká kukuřice maďarského původu, která se dostala se do jednodruhových mražených výrobků i různých zeleninových směsí společnosti Greenyard. Podezření z kontaminace dopadá na různé šarže vyrobené od 13. srpna 2016 do 20. června 2018.
Informace o konkrétních výrobcích, včetně názvů a dalšího označení, zveřejnily na svém webu řetězce Tesco, Lidl, Penny Market a Makro.
„SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, aby stahované šarže potravin nekonzumovali,“ uvedl Kopřiva.
Bakterie Listeria monocytogenes vyvolává onemocnění zažívacího traktu, které postihuje zejména lidi se sníženou imunitou, seniory, těhotné ženy a novorozence. U zdravých jedinců může onemocnění probíhat v podobě lehčích chřipkových příznaků.
Bakterie přežívají i teploty pod nulou a ke snížení rizika infekce z mražené zeleniny by ji spotřebitelé měli pečlivě uvařit. Riziková je naopak konzumace bez vaření, například v salátech a smoothies.