Reuters: EU dá asi Bayeru souhlas s převzetím amerického Monsanta

2. 3. 2018 7:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Německý chemický a farmaceutický koncern Bayer nejspíš získá souhlas Evropské komise s převzetím americké biotechnologické společnosti Monsanto za 62,5 miliardy dolarů (1,3 bilionu Kč). S odkazem na své zdroje to uvedla agentura Reuters.


Monsanto je největším světovým producentem osiv. Spojením s Bayerem by tak vznikl největší dodavatel produktů pro zemědělskou výrobu na světě, který ovládne více než čtvrtinu světového trhu osiv a pesticidů.

Aby si Bayer zajistil od antimonopolních úřadů povolení k převzetí Monsanta, už dříve slíbil, že prodá část své divize Crop Science. Ta se zabývá produkcí herbicidů a semen a Bayer ji za 5,9 miliardy eur nabídl německé skupině BASF. Bayer uvedl, že prodá rovněž aktivity v oblasti produkce zeleninových semen.

Informace agentury Reuters ohledně souhlasu EK s akvizicí Monsanta Bayer odmítl komentovat. Hodnota kontraktu je nižší než dříve uváděných 66 miliard dolarů, protože společnost Monsanto mezitím snížila dluh. Cena pro akcionáře Monsanta je zhruba 57 miliard dolarů, zbytek částky je převzatý dluh.

Pokud se spojení uskuteční, půjde o největší zahraniční akvizici, jakou kdy uskutečnila německá firma. Evropská komise by měla o návrhu rozhodnout do 5. dubna.

Bayer oznámil za čtvrté čtvrtletí meziroční pokles tržeb na 8,6 miliardy eur (218,5 miliardy Kč) z předchozích 8,8 miliardy eur. Celoroční tržby zůstaly prakticky beze změny na 35 miliardách eur. Čtvrtletní zisk před úroky, zdaněním a odpisy (EBIDTA) se snížil o 1,3 procenta na 1,8 miliardy eur.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?