Rezignoval ředitel Nemocnice Na Františku Filipi

13. 12. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ředitel pražské Nemocnice Na Františku Libor Filipi rezignoval na svou funkci. ČTK to řekl Oldřich Lomecký (TOP 09), starosta Prahy 1, která nemocnici spravuje.


Na uvolněný ředitelský post bude vypsáno výběrové řízení. Prozatím nemocnici povede náměstek pro léčebně-preventivní péči Robert Zelenák.

Filipi šéfoval nemocnici Na Františku od května. Podle Lomeckého odchází ze zdravotních odchodů. Filipi od počátku nástupu do funkce čelil obviněním, že byl příslušníkem vojenské kontrarozvědky, která byla součástí Státní bezpečnosti. Obvinění vznesla zastupitelka Prahy 1 Jaroslava Janderová (ODS). Filipi obvinění popírá a hájí se čistým lustračním osvědčením.

Nemocnice Na Františku je jediným zdravotnickým zařízením v Praze, které spravuje některá z městských částí. Do budoucna usiluje magistrát, aby do své správy získal Thomayerovu nemocnici, Nemocnici Na Bulovce, podolskou porodnici a psychiatrickou léčebnu v Bohnicích.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?