Riziko arbitráže kvůli IZIPu je opět vyšší

19. 7. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Českou republiku kvůli IZIPu nakonec přeci jen možná čeká mezinárodní arbitráž. Menšinový vlastník společnosti – švýcarská firma eHi eHealth International – se totiž nechce smířit s jednostranným ukončením smluv, které nedávno odhlasovala správní rada VZP.


Na ukončení smluv mezi Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP) a společností IZIP se dohodl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) a premiér Petr Nečas (ODS). Politicky sestavená správní rada VZP s převahou koaličních stran poté uložila řediteli VZP Pavlu Horákovi, aby smlouvy se společností do 30. června rozvázal – výpovědní doba je 6 měsíců.

Ujištění ministra zdravotnictví Leoše Hegera a některých členů správní rady VZP, že České republice kvůli ukončení spolupráce VZP se společností IZIP nic nehrozí, zpochybňuje prohlášení Thomase Ladnera, který pro švýcarskou firmu spravuje menšinový podíl akcií.

„Rozhodně tomu nebudeme nečinně přihlížet. Zvážíme všechny možnosti včetně prvních kroků,“ konstatoval včera v ČT Thomas Ladner.

Nejdříve vyjednávání, poté boj

Švýcarská společnost s rozvázáním smluv nesouhlasí a rozhodnutí správní rady VZP o ukončení spolupráce považuje za nezákonné a poškozující zájmy minoritního akcionáře.

Rozpoutání mezinárodní arbitráže proti ČR je však i podle Thomase Ladnera až posledním zvažovaným krokem. Předcházet by měla řada jednání, na kterých chce Ladner pro firmu eHi eHealth International zajistit smírné řešení. Pokoušet se o to bude do konce září, neuspěje-li, budou prý následovat právní kroky.

„Nemohu vyloučit arbitráž, ale věřím v sílu racionálních argumentů. VZP vložila do projektu za deset let 1,5 miliardy bez DPH. Když podpoří plošné využití, ušetří české zdravotnictví každý rok dvě miliardy,“ řekl ČT Ladner.

Leoš Heger ale riziko arbitráže považuje stále za minimální a vyjednávat prý není o čem. „Nehodlám se s ním scházet a neobávám se arbitráže,“ řekl.


Čtěte také:

Radní za ČSSD se zachovali alibisticky

Snad nebudeme IZIP platit dvakrát


Nové zájmové skupiny

Podle Ladnera by mohly za původním politickým rozhodnutím o ukončení projektu Elektronických zdravotních knížek stát nové zájmové skupiny, které získaly vliv na ministra zdravotnictví.

Leoš Heger bezprostředně po rozhodnutí správní rady oznámil, že vypíše nový tendr na celonárodní systém elektronizace zdravotnictví. Investice by měla být ve výši 6 miliard korun.

„Odmítám věřit, že by pan ministr přikládal větší důležitost IT firmám a poskytovatelům než veřejnému zájmu,“ řekl ČT Ladner, který trvá na tom, že IZIP je schopen zajistit úspory v řádech miliard ročně. Ladner tak usuzuje z výsledků pilotních projektů, které prý ve dvou krajích kde žije zhruba desetina pojištěnců VZP, ušetřily 230 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?