Roudnická nemocnice hledá spojence mezi politiky i lobbisty

16. 7. 2012 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Podřipská nemocnice by mohla přijít o gynekologicko-porodnické oddělení a pediatrii, na zbylá oddělení by pak Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) uzavřela jen krátkodobou smlouvu. To jsou poslední veřejně známé informace.


S tím se ale nechce smířit vedení roudnické nemocnice, které si uvědomilo, že o existenci musí bojovat. Její vedení sepsalo patnáctibodový plán, jaké kroky budou pro záchranu učiněny. Avšak proti sobě má několik soupeřů.

Kromě ministerstva zdravotnictví a VZP také podle jejich vyjádření některé litoměřické politiky a nový management městské nemocnice. Jasnou podporu však nemá Podřipská nemocnice ani u všech roudnických zastupitelů, přestože se schválilo kladné usnesení. Někteří si totiž dodnes myslí, že nemocnice byla prodána za méně peněz, než byla její skutečná hodnota. Navíc roudničtí politici momentálně řeší vlastní problémy s dluhy města. Podporu před měsícem vyslovil i Ústecký kraj.

O zachování roudnické nemocnice paradoxně začali bojovat jako první samotní občané Podřipska. Petici svolanou Václavem Kejřem podepsalo nakonec zhruba 10 tisíc lidí. „Archy zamíří na ministerstvo zdravotnictví a některým poslancům, kteří mají k regionu vztah,“ uvedl organizátor petiční akce.

Do problematiky se už v dubnu ponořil krajský zastupitel Hassan Mezian (ČSSD), který se nejprve setkal se spolumajitelem nemocnice Josefem Krajníkem.

Původní plán spolupráce s litoměřickou nemocnicí při vyjednávání s VZP ale narazil u ODS. Poslední Mezianovou aktivitou bylo odeslání tří dopisů určených ministrovi zdravotnictví Leoši Hegerovi (TOP 09), řediteli VZP Pavlu Horákovi a předsedovi správní rady VZP Marku Šnajdrovi (ODS). Dopisy informovaly o situaci v regionu ve vztahu k litoměřické a roudnické nemocnici.

Dopisy posílá i vedení roudnického špitálu. Také oslovuje politiky, pomoci mají i najatí lobbisté.

„Analýza situace a obhajoba naší pozice byla předána ministrovi Jaromíru Drábkovi (TOP 09). Budeme jednat s náměstkem ministra zdravotnictví Petrem Noskem, ředitelem krajské VZP Petrem Veselským, plánujeme schůzku s hejtmankou Janou Vaňhovou (ČSSD), chystáme se oslovit členy nově vzniklé krajské komise pro zdravotnictví,“ uvedl Vít Hroch v patnáctibodovém materiálu řešícím podporu roudnické nemocnice.

Podle ředitele špitálu je dohodnuta schůzka se senátorem Marcelem Chládkem (ČSSD). „Je to klíčový senátor v případu žatecké nemocnice. Jednali jsme a jednáme s partnery, kteří by mohli přinést zvýšení porodů do naší porodnice. Jednáme s lobbisty o podpoře a změně stanoviska VZP.“

Aktivity nelibě nese nová ředitelka litoměřické nemocnice Stanislava Pánová. Ta ve svém prohlášení pro pacienty uvedla, že lobbing je nepřijatelný. „O tom, kdo nakonec smlouvu s pojišťovnou získá a v jakém rozsahu, tedy jinak řečeno – kde se bude co léčit – nerozhodnou nemocnice nebo pacienti a jejich petice, ale čísla a odborná kritéria.“

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?