Rozšířená zubní pohotovost v Libereckém kraji zatím končí

20. 5. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
V Libereckém kraji končí 31. května rozšířená zubní pohotovost. Vydržela jen dva měsíce. Lékař Ahmad Abu Baker vypověděl kraji smlouvu, nápor pacientů totiž nezvládá. Chybí lékaři, kteří by s ním na službách spolupracovali, řekl novinářům krajský radní pro zdravotnictví Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).


Kraj chce vypsat novou soutěž, změní ale podmínky. Ordinační doba se zkrátí, nebude podle Tulpy až do rána, jenom do 23:00.

Služby zubní pohotovosti se rozšířily od 1.dubna. Bakerova soukromá ordinace v Rochlici se je zavázala zajistit o víkendech a svátcích ve večerních a nočních hodinách od 18:00 do 06:00. Smlouvu měla na rok a kraj za ni měl zaplatit 1,25 milionu korun. Baker se rozhodl smlouvu vypovědět poté, co se mu nepodařilo pro pohotovost získat další zubaře.

„Příčinou je velký počet pacientů a určité bezpečnostní i zdravotní riziko v porovnání s výkonem pohotovostní služby v nočních hodinách ve velkém zdravotnickém zařízení s dalším zázemím akutních služeb,“ vysvětlil zubař.

Od 4. do 26. dubna ošetřili na zubní pohotovosti v Rochlici 172 pacientů, což bylo v průměru 19 pacientů na službu. Pouze 60 z nich však skutečně potřebovalo akutní péči. Nejvíc pacientů bylo z Liberce a sousedního Jablonce. „Tyto údaje ukazují, že zubní pohotovost je potřebná. Proto chystáme novou soutěž, pohotovost by se tak měla znovu rozšířit na podzim,“ řekl Tulpa. O zakázku se ucházeli dva zájemci, kraj by mohl oslovit druhého v pořadí. „To ale nemůžeme udělat, protože chceme změnit podmínky,“ uvedl radní.

V Libereckém kraji bude dál zajištěna pohotovost o víkendech a svátcích od 08:00 do 12:00 v Krajské nemocnici Liberec, na Českolipsku a Semilsku se střídají stomatologické ordinace. Krajská nemocnice, která v Liberci zubní pohotovost zajišťuje, se do soutěže na její další rozšíření nepřihlásila. „Důvody jsou hlavně personální, nebyli bychom schopni tuto službu zajistit,“ řekla již dříve ČTK mluvčí nemocnice Barbora Silná. Už dnes nemocnice podle ní hledá lékaře pro pohotovost obtížně. Většinou tam proto slouží mladí lékaři, kteří nemají vlastní praxi. „Lékař tam často musí být i pět hodin, aby pacienty ošetřil,“ dodala mluvčí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?