S možným nátlakem počkají odbory nemocnic do února, až budou mzdy

8. 12. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
S případnými nátlakovými akcemi počkají odboráři z nemocnic do půlky února, kdy se na výplatních páskách má poprvé ukázat slíbené zvýšení platů. Shodli se na tom předsedové a krajští koordinátoři lékařských odborů. Návrh předloží partnerům ze Zdravotnické trojky (Z3), kterou vytvořily odbory lékařů, sester a dalších pracovníků nemocnic. Na tento týden jim slíbil schůzku premiér Petr Nečas (ODS), termín dosud nestanovil.


S případnými nátlakovými akcemi počkají odboráři z nemocnic do půlky února, kdy se na výplatních páskách má poprvé ukázat slíbené zvýšení platů. Shodli se na tom dnes předsedové a krajští koordinátoři lékařských odborů. Návrh předloží partnerům ze Zdravotnické trojky (Z3), kterou vytvořily odbory lékařů, sester a dalších pracovníků nemocnic. Na tento týden jim slíbil schůzku premiér Petr Nečas (ODS), termín dosud nestanovil.

„Nebudeme zatím připravovat žádné akce, sejdeme se znovu až v půlce února, kdy už budeme vědět, jak to v které nemocnici vypadá. Pacientům přejeme klidné Vánoce, protože si je zaslouží po loňsku, kdy kvůli hrozbě výpovědí lékařů klidné nebyly,“ uvedla místopředsedkyně Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Jana Vedralová.

Dneškem ukončili odboráři sérii happeningů, na kterých ministru Leoši Hegerovi (TOP 09) připomínali slib, že příští rok stoupnou platy v nemocnicích o deset procent. Když před měsícem zahajovali sérii happeningů, se kterými prošli všechny kraje, očekávali, že dnes už budou mít text úhradové vyhlášky. Z ní by si mohli spočítat, kolik nemocnice dostanou za léčení a zda budou mít na zvýšení platů.

„Máme jen návrh vyhlášky a jedním hlasem jde, že je to malér a katastrofa. Nemocnice nebudou mít podle našich propočtů peníze na platy,“ řekla místopředsedkyně.

Podle ministra dostanou nemocnice za lůžkovou péči v příštím roce o dvě až tři procenta víc, srovnávacím obdobím ale je loňský rok. Méně dostanou za nemocniční ambulance, laboratoře či rentgeny. Vzhledem k inflaci a růstu DPH tak jejich příjmy podle propočtu odborů klesnou, menším nemocnicím někde až o 20 procent.

Heger nabídl zdravotníkům v nemocnicích od ledna nárůst platů o 6,25 procenta, ti trvají na slíbených deseti procentech. Ministr se odkazuje na memorandum, kde datum 1. ledna není uvedeno, jen rok 2012. V nemocnicích by další zvýšení až na deset procent mohlo podle něj být v pololetí.

„I přes proklamace pana ministra trváme na tom, že šest není deset. Zůstává náš požadavek splnit závazek vlády na zvýšení platů všem zdravotníkům o deset procent,“ shrnula Vedralová.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?