SAS: Centrální úložiště dat není e-health

21. 6. 2012 8:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Rada Sdružení ambulantních specialistů ČR (SAS) se ohradila proti záměru ministra Leoše Hegera (TOP09) vytvořit nové centrální úložiště dat. Ambulantní specialisté centrální databázi odmítají, neboť se obávají zneužití citlivých dat. Ministra vyzývají k hlubší diskuzi s lékaři a respektování jejich názoru.


Rada SAS posoudila mediální výstupy z konference o e-health pořádané MZ dne 19.6.2012.

Její členové se sice hlásili k účasti na této konferenci, bylo jim ale sděleno, že kapacita sálu je vyčerpaná a že tedy se účastnit nemohou. Proto nám nezbylo nic jiného než počkat, až budou k dispozici prezentace na webu MZ a články v denním tisku.

Rada SAS registrovala, že MZ ohlásilo záměr nejspíše vytvořit nové centrální úložiště všech dat o pacientech, do nichž budou lékaři povinni zasílat data o pacientech, resp. v nichž budou povinni ta data sdílet.

Rada SAS nesouhlasí

- se způsobem, jakým byl tento záměr vyhlášen. Došlo k tomu na „konferenci“, kde zástupci valné většiny ambulantních specialistů a možná i jiných skupin zdravotníků nesměli být přítomni.

- se samotnou podstatou myšlenky. Rada SAS se obává, že vytvoření jakékoli centrální databáze dostupné přes internet naopak sníží bezpečí nejcitlivějších dat o pacientech a sníží bezpečí jejich životů, zdraví a nejspíše i jejich majetků. Zkušenosti z poslední doby dokazují, že žádná přes internet dostupná databáze na světě není opravdu bezpečně zajištěna proti zcizení či zneužití dat v ní obsažených.

- s tím, že v době, kdy je zdravotnictví jako celek zatěžováno stále vyššími náklady (např. navýšením DPH, ceny energií atd.), kdy v rámci dohodovacího řízení o hodnotě bodu a výši úhrad na rok 2013 jsou zdravotnickým zařízením ze strany zdravotních pojišťoven nabízeny nižší úhrady než v roce letošním, byly vymýšleny další cesty, jak se dají utratit peníze, nejde-li o zdravotní péči samotnou.

- s myšlenkou, která často ze strany tvůrců různých elektronických úložišť zaznívá, že lékaři jsou v naprosté většině zloduši a podvodníci a že je tedy třeba hodných úředníků a IT pracovníků, kteří je ohlídají.

Rada SAS vyhlašuje, že

- nepovažuje za správnou snahu synonymizovat slova „e.health“ a „tvorba centrálních úložišť“. Ve skutečnosti mají tyto výrazy zcela jiné významy.

- stupeň elektronizace českého zdravotnictví (počet PC v ambulancích, způsoby vedení elektronické dokumentace, komunikace mezi zdravotnickými zařízeními vzájemně a se zdravotními pojišťovnami) je přiměřený stupni elektronizace v jiných oblastech společnosti.

Toto dovoluje hledat zcela racionální cesty, jak s vynaložením i ne velkých finančních prostředků lékařům a ostatním zdravotníkům jejich práci zjednodušit a v konečném důsledku i zlevnit. Využití těchto možností považuje Rada SAS za správné.

Rada SAS odmítá tvrzení, že konference 19. 6. 2012 byla jakýmsi výkopem k tvorbě nového systému e-health.

Rada SAS tímto veřejně vyzývá ministra zdravotnictví, aby

- přehodnotil záměry prezentované zástupci MZ na konferenci 19. 6. 2012, aby tyto záměry dal do souladu se současnými finančními možnostmi systému a aby chránil systém před zcela zbytečnými výdaji do oblastí, které zdravotnictví vůbec nepotřebuje.

- inicioval zahájení opravdové diskuse i s účastí reprezentace lékařů na téma, co české zdravotnictví i např. v oblasti své elektronizace zcela jistě potřebuje a pak, aby výsledky této diskuse respektoval.

Rada SAS ČR, o.s.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?