Saúdská Arábie chce snížit počet účastníků letošní poutě do Mekky

25. 7. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Saúdskoarabské úřady se snaží omezit počet účastníků letošní muslimské poutě do Mekky. Vedou je k tomu podle agentury AFP obavy z rozšíření smrtelného viru MERS a také stavební úpravy v Mekce. Na pouť do Mekky se každoročně vydávají miliony muslimů z celého světa.


Ta letošní se bude konat v říjnu. Saúdská Arábie vyzvala věřící, kteří nejsou zcela zdrávi, jsou pokročilého věku nebo trpí chronickými nemocemi jako cukrovka nebo dýchací potíže, anebo chorobami srdce a ledvin, aby letos do Mekky nejezdili. Podobně se mají zachovat těhotné ženy. Lidé s sebou také nemají brát malé děti.

Doporučení vydalo ministerstvo zdravotnictví, které ale zatím nechystá žádné speciální zdravotní prohlídky na letištích, aby zabránilo osobám nakaženým MERS vstoupit do království. Náměstek ministra zdravotnictví Zijád Mímiš řekl, že Světová zdravotnická organizace, která o MERS jedná, žádné speciální kroky nedoporučila.

Novým typem koronaviru se ve světě od loňska nakazilo asi 90 lidí, z nich 69 v Saúdské Arábii. Celosvětově na něj zemřelo 45 osob, přičemž na Saúdskou Arábii připadá 38 úmrtí.

Saúdskoarabské úřady, které se musely vyrovnat s přílivem poutníků i v letech epidemie SARS a pandemie prasečí chřipky H1N1, zatím nechtějí vyvolávat paniku, i když úmrtnost na MERS je ve srovnání se SARS velmi vysoká.

Do Mekky přijíždějí muslimové trvale na takzvanou malou pouť - umru. Její rituály mohou vykonat kdykoli v roce od konce velké pouti - hadždž. Za minulých deset měsíců už jich na umru do Saúdské Arábie přijelo skoro pět milionů a podle úřadů mezi nimi nakažené osoby nebyly.

V Mekce se nyní pracuje na rozšíření kapacit poutních míst, takže i proto úřady usilují o snížení počtu poutníků. Loni jich hadždž vykonalo 3,1 milionu, cílem je snížit letos počet účastníků o 20 procent v případě cizinců a o polovinu v případě místních. „Je to dočasné a výjimečné,“ řekl k tomu nedávno ministr pro záležitosti pouti Bandar Hadždžar.

Podle dosavadní praxe může každá země do Mekky vypravit tisíc poutníků na milion obyvatel. Prostranství kolem Velké mešity v Mekce je schopno pojmout nyní 1,5 milionu věřících, po rozšíření, na němž se pracuje, by se jich tam mohlo vejít 2,2 milionu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?