Schwarzenberg do ČR přivezl tři děti z Barmy, budou operovány

20. 7. 2012 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Další děti, tentokrát z Barmy, se budou léčit v Česku v rámci humanitárního programu Medevac. Tři malé pacienty přivezl ve čtvrtek vpodvečer do Prahy na palubě leteckého speciálu ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který se vrátil z návštěvy této asijské země.


Dětem je 18 měsíců a osm a devět let, dorazily v doprovodu rodičů. Mají těžké srdeční vady a podrobí se v pražské motolské nemocnici operaci, která by v Barmě možná nebyla. Chybějí tam totiž odborníci i přístroje.

„Barmské nemocnice jsou dosti zastaralé,“ konstatoval ministr. „Byli jsme v nemocnici v Rangúnu, kde nám nabídli několik pacientů. Vybrali jsme tři děti, které by bez operací nepřežily,“ řekl po příletu kardiolog Tibor Klein.

Program Medevac je určen hlavně pro děti ze zemí, kde se válčí nebo mají jiné potíže, a nejsou pro ně léčebné možnosti doma. Využívají ho ale i dospělí. Například na začátku tohoto měsíce do Prahy přicestovala pětice Libyjců, kteří utrpěli v občanské válce zranění.

Program Medevac vznikl v roce 1993 na pomoc lidem z válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině a pak také v Kosovu. Spolupracují na něm ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany. Zatím se díky němu léčilo více než 150 pacientů z různých zemí světa. Loni v červnu vláda schválila rozšíření humanitární pomoci i do severní Afriky. Přicestovat by mohli i nemocní ze Sýrie. Na programu spolupracují ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany.

Barma patří k nejchudším zemím světa, měla vojenskou vládu od roku 1962. Loni v březnu represivní vojenská junta předala formálně moc civilní vládě, která začala provádět demokratické reformy. Kritici tvrdí, že civilní vláda je jen zástěrkou a ve skutečnosti nadále vládnou mocné vojenské kruhy.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?