Sekaná recept: hodí se jako hlavní chod i ke svačině. Zkusit můžete také její odlehčenější verzi z krůtího masa

přidejte názor
Sekaná s bramborem a fazolkami
Autor: Shutterstock.com

Sekaná je vděčné a všestranné jídlo, její zbytky lze spolu s pečivem zužitkovat i další den. Mívá tvar bochníku, je nenáročná na přípravu, kromě toho se dá experimentovat s jejími přísadami a vytvořit tak pokaždé trochu jinou sekanou. Přimícháním nejrůznějších bylinek nebo koření ji navíc můžete snadno obohatit o cenné živiny.

Jejím základem je kromě mletého masa cibule, vajíčka, koření a strouhanka či pečivo. V Německu je oblíbená plněná sekaná, mají ji ve zvyku plnit vejci, ve Švédsku zase polévat brusinkovou omáčkou. U nás si můžete často zakoupit její plátek v housce ve stáncích, kde je určená k přímé konzumaci. Někdo pak nedá dopustit na svíčkovou sekanou, která se jídává s omáčkou a knedlíkem. 

Co se dozvíte v článku
  1. Sekaná recept: tradiční verze
  2. Sekaná recept: variace z krůtího masa
  3. Jak udělat sekanou výživnější?
  4. Tipy k přípravě sekané
  5. Sekaná napříč časem

Sekaná recept: tradiční verze

100 minut
6-8

Sekaná z mletého masa byla jedním z pokrmů, co se běžně podávaly při nedělním obědě. Každý si asi vzpomene, jak přes celý byt voněla babiččina sekaná. Níže uvedený recept sekané je na přípravu jednoduchý a chuťově se téměř blíží té babiččině. Posoudit můžete ostatně sami.

Ingredience

  • 500 g mletého hovězího masa,
  • 500 g mletého vepřového masa,
  • 2 rohlíky,
  • cca 100 ml mléka,
  • 200 g anglické slaniny,
  • 2 větší cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 2 vejce a 1 žloutek,
  • 3 lžíce plnotučné hořčice,
  • 2 lžičky sušené majoránky,
  • 1 lžička soli,
  • špetka pepře.

Postup

  1. Ze všeho nejdříve si nakrájíme pečivo na kostičky, přendáme je do misky a zalijeme trochou mléka. Dáme stranou a necháme směs nasáknout mléko.
  2. Do větší mísy dále vložíme mleté maso. Připojíme k němu nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce se žloutkem, hořčici, sůl, pepř a majoránku. Ještě dodáme namočené pečivo.
  3. Směs opravdu důkladně prohněteme rukama a vytvarujeme z ní šišku. Pokud by nedržela tvar, přisypeme strouhanku. Mokrýma rukama šišku uhladíme a poté ji přemístíme do pekáče.
  4. Sekanou zbývá obložit plátky slaniny a potřít zbylým bílkem, díky čemuž by měla mít hezkou kůrčičku. Podlijeme ji vodou a dáme do předehřáté trouby.
  5. V troubě předehřáté na 180 °C ji necháme péct zhruba hodinu. Podle potřeby ji v průběhu pečení můžeme podlít nebo polít vzniklým výpekem. Kdo má tu možnost, může ke konci pečení zapnout funkci gril, aby slanina pěkně křupala.
  6. Hotová sekaná se obvykle servíruje s brambory nebo bramborovou kaší s nakládanou okurkou. Zvolenou přílohu můžete navíc posypat nasekanou pažitkou.
Hodnocení
4.5 84x

sekaná s brambory

Sekaná recept: variace z krůtího masa

80 minut
6-8

Pokud máte chuť na odlehčenější verzi sekané, můžete ji zkusit upéct z krůtího masa, které obsahuje nízké množství tuku, zato je bohaté na bílkoviny. Ke spojení směsi pak poslouží ovesné vločky nebo celozrnná strouhanka.

Ingredience

  • 1 kg mletého krůtího masa,
  • 2 vejce,
  • 1 střední cibule,
  • 3 stroužky česneku,
  • 60 g ovesných vloček (příp. celozrnné strouhanky),
  • 100 ml mléka,
  • 2 lžíce plnotučné hořčice,
  • hrst nasekané petrželky,
  • 1 lžička sušené majoránky,
  • 1 lžička tymiánu,
  • 2 lžičky soli a špetka pepře.

Postup

  1. Začneme tím, že si namočíme ovesné vločky v mléce a necháme je na 5 až 10 minut nasát tekutinu.
  2. Do větší mísy následně vložíme mleté krůtí maso, vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, hořčici a sůl s dalším kořením a bylinkami. Nezapomeneme přidat namočené ovesné vločky.
  3. Vše spolu důkladně promísíme a ze směsi vytvarujeme šišku, jejíž povrch mokrýma rukama uhladíme. Kdyby nedržela pohromadě, dodejte víc vloček.
  4. Šišku přendáme do pekáče vystlaného pečicím papírem. Pekáč dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a sekanou pečeme zhruba hodinu. Před závěrem pečení lze zvýšit teplotu, aby se udělala hezká kůrčička.
  5. Sekanou můžete kromě běžné oblohy podávat se zelenými fazolkami, brokolicí, směsí rajčat, cibule a česneku nebo třeba kváskovým chlebem.
Hodnocení
4.5 63x
Trhané vepřové maso recept: americký tradiční pokrm, který se dá připravit i zdravěji
Přečtěte si také:

Trhané vepřové maso recept: americký tradiční pokrm, který se dá připravit i zdravěji

Jak udělat sekanou výživnější?

Domácí sekaná je plná bílkovin, ale i tuků. Kvůli vyššímu obsahu tuku se příliš nehodí pro redukční dietu, ale vhodná může být pro ty, co se stravují podle low carb, tedy upřednostňují nízkosacharidová jídla. Ať nějakou dietu držíte, nebo ne, je vždy lepší se vyvarovat sekaným prodávaným ve stáncích s rychlým občerstvením nebo jejím polotovarům prodávaným v obchodě. 

Její nutriční profil vylepšíte, jestliže vyměníte mleté vepřové a hovězí maso za krůtí nebo kuřecí. Třeba hovězí maso je totiž plné nasycených tuků, které se dávají do souvislosti s rozvojem srdečních onemocnění a cukrovky. Kromě toho do ní lze přimíchat rajský protlak, špenát nebo žampiony, díky čemuž nebude vysušená a vy z ní získáte více živin. 

Výživnější je dále celozrnná strouhanka oproti té klasické. Je možné si ji připravit například rozemletím celozrnného pečiva. Sekanou můžete rovněž obohatit o různé bylinky bohaté na antioxidanty, například jde o rozmarýn, oregano nebo tymián, či koření s protizánětlivými účinky, jako je kurkuma

Tipy k přípravě sekané

Nejlépe uděláte, když si maso na sekanou namelete sami. Potřeba je k tomu pouze mlýnek na maso. Zároveň v takovém případě vybírejte spíše tučnější kusy masa, díky čemuž získá na šťavnatosti. Chcete-li sekanou šťavnatou a jste-li otevření experimentování, zkuste do ní přidat nadrobno nakrájenou papriku nebo kostičky jablka. Případně ji před pečením poklaďte plátky slaniny. Dělává se i sekaná se sýrem, který jí také dodá na šťavnatosti. 

Není nic horšího než nedochucená sekaná, abyste tomu zabránili, udělejte ze směsi malý karbanátek, který po usmažení stačí ochutnat a podle potřeby eventuálně dochutit. Dalším častým nešvarem bývá, že má sekaná tendenci popraskat. 

Tomu můžete předejít tak, že do ní přidáte lžíci bramborového škrobu nebo do ní zapíchnete pár párátek. Těmi kromě toho následně poznáte, zda je sekaná dostatečně propečená. Jiný doporučovaný trik lze využít již během její přípravy, kdy se s vytvarovanou šiškou masa několikrát udeří o kuchyňskou linku, čímž by z ní měly uniknout vzduchové bubliny.

Sekaná napříč časem

Kořeny toho pokrmu sahají už do středověku, kdy se sekaná servírovala především pro šlechtu. Bylo to dáno tím, že obsahovala pouze vybrané ingredience a lepší druhy masa, jako je kýta nebo svíčková. Souviselo to ale i s náročností přípravy pokrmu, kdy se maso muselo sekat nadrobno ručně.

Ještě v minulém století se jednalo o sváteční pokrm, do nějž se přidávaly jen ty nejkvalitnější suroviny. Na venkově si pokrmů z mletého masa cenily jako znamenité pochoutky. K sekané se přitom obvykle přikusoval jen chléb. 

Melete si maso na sekanou sami?

Její pověst utrpěla v druhé polovině 20. století, kdy se sekaná hojně dělávala v závodních jídelnách, kde se do ní ukrylo všechno včetně toho, čemu už končila trvanlivost. Poctivě připravená domácí sekaná nicméně může zaujmout i dnes, a to nevyjímaje příznivce zdravého životního stylu.  

Dříve jste ji často mohli spatřit při různých významných událostech či na svatbách, zvláště na popravkách. Hodilo se totiž, že se k její přípravě spotřebovalo vařené maso podávané den předtím. Stačilo k němu dodat mleté maso, koření s dalšími přísadami a sekaná byla na světě. Co se týče toho koření s přísadami, jejich výběr se mohl u každé rodiny trochu lišit, přičemž rodinný recept na sekanou se pak předával z generace na generaci. 

Zdroje: svet-potravin.cz, ceskatelevize.cz, zlin.rozhlas.cz, kaloricketabulky.cz, unculturedpalate.com, health.clevelandclinic.org

Kvíz týdne

Kvíz: Uhádnete, jaké nemoci se léčí těmito léky?
1/9 otázek