Skončila poklidná část protestů Zdravotnické trojky

8. 12. 2011 8:34
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická trojka (Z3) včera happeningem na Palackého náměstí v Praze oficiálně ukončila kampaň Zůstáváme, splňte sliby. Lékaři, sestry a ostatní pracovníci nemocnic opakovaně upozornili ministra zdravotnictví Leoše Hegera, že trvají na splnění závazků plynoucích z Memoranda v plné výši.


Ministerstvo prostor pro splnění těchto závazků nevytvořilo a zaměstnanci nemocnic nejsou s postupem ani postojem ministerstva spokojeni. Na začátku roku 2012 se proto domluví, jakou formou budou jejich protesty pokračovat.

Sérií happeningů, které se konaly ve všech krajských městech ČR, chtěli zástupci Z3 klidnou formou připomenout vládě České republiky obsah Memoranda a jeho závaznost. Vláda se letos v únoru podpisem Memoranda zavázala k navýšení mezd o deset procent.

„Ministerstvo zdravotnictví nevytvořilo prostor, aby se zvýšení platů zaměstnancům nemocnic mohlo realizovat. Úhradová vyhláška, tak jak ji na příští rok navrhlo, ve skutečnosti znamená nikoliv navýšení, ale naopak propad ve výši úhrad od zdravotnických pojišťoven směrem k nemocnicím. Katastrofální bude zejména situace menších nemocnic, kde může propad být i víc než 20 %.

Zdá se, že nemocnice mají být financovány nikoliv podle toho, jak dobře poskytují péči, ale podle toho, kdo je zřizuje. Dopad na ministerstvem řízené nemocnice totiž nebude podle informací z jednotlivých nemocnic zdaleka tak velký, jako na nemocnice s jinými zřizovateli, zejména kraji,“ vysvětluje Martin Engel, předseda LOK-SČL.

„LOK-SČL nadále požaduje nastavení úhradových mechanismů tak, aby zdravotnickým zařízením byly poskytnuty úhrady v takové výši, aby měly prostředky na splnění závazků plynoucích z Memoranda,“ dodává Engel.

Zástupci Z3 se na dalším postupu dohodnou až začátkem příštího roku

Dagmar Žitnková: „Mrzí mě to, touto situací jsem zklamána, je vidět, že po dobrém v tomto státě asi nic vyjednat nelze. Jde o to, čeho a koho si náš stát váží. Pokud si váží svých občanů a jejich zdraví, měl by si vážit také zaměstnanců, kteří se o občany a jejich zdraví starají. Na dalším společném postupu se dohodneme až po Novém roce, chceme všem zaměstnancům nemocnic i pacientům dopřát klidné Vánoce,“ komentovala situaci předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková.

Tomáš Válek: „Jménem zaměstnanců nemocnic „nelékařů“ řeknu jediné: Pane ministře, postavte se ke svým slibům čelem,“ vyzval předseda Profesní a odborové unie zdravotnických pracovníků Tomáš Válek.

Martin Engel: „Jsem znepokojen přístupem našich politiků, kterým přijde normální nedodržovat dané sliby. Mandát k dalším akcím od předsedů našich krajských organizací máme, zatím ale nebudeme uvádět nic konkrétního. Další postup budeme samozřejmě koordinovat i s organizacemi dalších zdravotnických pracovníků a také s lékaři ze sousedních zemí, jak jsme se na tom dohodli na začátku listopadu ve Visegrádu,“ uvádí Martin Engel.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?