Slovensko pozastavilo přípravy na ovládnutí zdravotního pojištění

13. 2. 2014 7:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovensko pozastavilo kontroverzní plán na ovládnutí systému povinného zdravotního pojištění, který počítal s vyvlastněním dvou soukromých pojišťoven. Ministerstvo zdravotnictví tento krok odůvodnilo tím, že nemá zajištěno financování projektu. Jednobarevný kabinet premiéra Roberta Fica původně plánoval, že už letos zůstane na trhu pouze státní zdravotní pojišťovna.


Levicová vláda chtěla získáním úplné kontroly nad zdravotními pojišťovnami zajistit více peněz pro finančně podvyživené zdravotnictví. Do něj měly nově proudit i zisky, které z povinných zdravotních odvodů vytvářejí soukromé pojišťovny Union a Dôvera. Obě společnosti dobrovolný odchod z trhu dlouhodobě odmítaly a podle právníků hrozilo, že případné rozhodnutí o jejich vyvlastnění státem by skončilo u soudu.

Soukromé zdravotní pojišťovny mají na pětimilionovém Slovensku dohromady téměř 1,9 milionu klientů. Ostatní obyvatelé jsou klienty státem kontrolované Všeobecné zdravotní pojišťovny. Podle dřívějších odhadů by si vyvlastnění obou soukromých pojišťoven vyžádalo stamiliony eur, které stát nemá. Potřebné peníze chtěla vláda získat z připravovaného prodeje menšinového podílu v telekomunikačním operátorovi Slovak Telekom, transakce dosud ovšem ukončena nebyla.

Návrh na pozastavení přípravy vytvoření jediné zdravotní pojišťovny na Slovensku předložilo ministerstvo zdravotnictví, Ficova vláda ho na svém dnešním zasedání posvětila. Tento krok uvítalo sdružení slovenských zdravotních pojišťoven. „Rozhodnutí vlády dále neplýtvat penězi poplatníků na projekt, který nepřinese úspory ve zdravotnictví, pokládáme za správné. S ohledem ke stavu státního rozpočtu i mezinárodních závazků je to i jediné možné řešení,“ uvedla šéfka sdružení Katarína Kafková.

Soukromá zdravotní pojišťovna Dôvera patří finanční skupině Penta, Union je zase součástí nizozemské společnosti Achmea. Ta předloni uspěla v arbitráži proti Slovensku kvůli zákonu, kterým první Ficova vláda omezila zdravotní pojišťovny ve volném nakládání se ziskem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?