Slovenští lékaři následují české kolegy

10. 3. 2011 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští lékaři si vzali příklad ze svých českých kolegů. Slovenská lékařská unie specialistů na včerejšek zorganizovala hodinovou stávku na protest proti nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám ve zdravotnictví.


Protest to byl ale vlažný, řada lékařů pacienty dopředu přeobjednala na jiný termín, mnozí se na výzvu stavovské organizace věnovali místo ošetřování administrativě.

Další protest by se měl sice uskutečnit za čtrnáct dní, ale teprve příští týden se lékaři dohodnou, jak dál. „Příští týden se má uskutečnit schůzka stavovských organizací i za účasti zaměstnavatelů, abychom si řekli, jak v této situaci dále,“ řekl Anton Szalay, předseda Slovenského odborového svazu zdravotnictví. Sám protest sice podpořil, ale nezapojil se do něho.

Akce nesla zřetelnou českou stopu, neboť měla název Děkujeme, máme toho plné zuby. „Vycházeli jsme ze stejných podmínek, pracujeme ještě více než čeští lékaři, proto nevidíme důvod na tak velký relativní propad ohodnocení slovenských lékařů, jaký je dnes realitou,“ uvádí se v prohlášení Slovenské lékařské unie specialistů.

Požadavek na platy

Ministr zdravotnictví, křesťanský demokrat Ivan Uhliarik, včera řekl, že respektuje právo zdravotníků na lepší podmínky, ale že od organizátorů protestu očekával lepší komunikaci.

Premiérka Iveta Radičová už minulý týden v rozhovoru pro slovenské HN řekla, že ve zdravotnictví se musejí odehrát změny, aby peníze „nevylétávaly komínem“.

Unie specialistů, která protest organizovala, chce zvýšení platů ve zdravotnictví na úroveň českých kolegů, rekonstrukci zdravotnických zařízení či změnu systému vzdělávání. Průměrný plat slovenského lékaře byl loni v přepočtu kolem 39 000 korun. Plat českého lékaře se pohybuje kolem padesáti tisíc korun, po nedávném protestu by měl stoupnout na jedenapůlaž trojnásobek průměrné mzdy ve státě, tedy až na 73 000 Kč.

Včerejší protest podpořili i zdravotní sestry, lékařské odbory, stomatologové i dorostoví lékaři. Slovenští zdravotníci naposledy protestovali za vyšší mzdy před pěti lety. K nynějšímu protestu je inspiroval úspěšný protest českých kolegů. Slovenští vládní politici se nestaví k požadavkům v zásadě odmítavě.

Člen zdravotnického výboru parlamentu Peter Kalist z liberální strany Svoboda a solidarita uvedl, že šéf unie specialistů Anton Janco byl pozvaný na jednání výboru, ale nedostavil se a bude pozván znovu. „Jejich požadavky znám jen z médií, ale nezdají se mi nijak přehnané,“ řekl.

Klidný protest

Kromě specialistů se včerejšího protestu zúčastnily i některé nemocnice, které spadají pod Lékařský odborový svaz. „Na patnáct minut přes polední přestávku jsme přerušili práci,“ řekl před prešovskou fakultní nemocnicí předseda sdružení Michal Polician. „Protest jsme zorganizovali tak, abychom neohrozili lidské životy, ministr může být spokojen.“

Celý článek si můžete přečíst na serveru iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?