Slovenští lékaři zatím s podáváním hromadných výpovědi nezačali

26. 8. 2011 7:06
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští lékaři zatím nezačali podávat hromadné výpovědi, kterými chtějí po vzoru svých českých kolegů prosadit své požadavky ve zdravotnictví. Reálné spuštění akce přitom ohlásily v úterý lékařské odbory, jejich zástupce však včera ČTK řekl, že nejdřív se mezi lékaři spustí informační kampaň. Údaje o počtu doktorů, kteří se k protestu proti stavu slovenského zdravotnictví připojili, by měly být známé v nejbližších týdnech.


„Dnes ještě nikdo podepisovat výpovědi nebude, v nejbližších dnech lidé musejí dostat komplexní informace. Chceme, aby každý lékař na Slovensku dostal relevantní informace, do čeho jde, jak je to zabezpečené, a aby měl dostatek času si věci zvážit, rozmyslet a jednat,“ uvedl šéf Lékařského odborového sdružení Marian Kollár.

Podle dřívějších informací odborů je své místo v nemocnici ochotno opustit více než 3800 lékařů, celkově v zemi pracuje asi 7000 lékařů. „Odezvy jsou zatím velmi pozitivní, uvidíme, jaká bude realita v nejbližších dnech a týdnech,“ poznamenal Kollár.

Zdravotníci požadují kromě zvýšení platů také změny ve financování sektoru, zastavení transformace nemocnic nebo dodržování zákoníku práce, aby nemuseli odpracovávat vysoký počet přesčasů. Vláda na výraznější ústupky zatím nepřistoupila, vynakládat více peněz na zdravotnictví prý neumožňuje špatný stav veřejných financí.

Vícero odborníků přitom v minulosti upozornilo, že slovenští lékaři nejsou na rozdíl od českých tak jednotní, aby dokázali prosadit své požadavky. Českým lékařům se počátkem roku při akci nazvané Děkujeme, odcházíme podařilo získat od vlády příslib zvýšení platů.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?