Sociální a zdravotnická zařízení uspěla při kontrolách hygieniků

20. 4. 2018 7:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Poskytovatelé sociálních a zdravotních služeb v Moravskoslezském kraji loni relativně uspěli při kontrolách hygieniků, kteří vyrazili do stacionářů, domovů pro seniory i postižené nebo do zařízení se zvláštním režimem.


Hygienici provedli 1067 kontrol, závady zjistili v 74 případech, tedy v necelých sedmi procentech. Navíc nešlo o nedostatky, které by ohrožovaly zdraví pacientů, řekla krajská hygienička Helena Šebáková.

Hygienici loni odebrali také celkem 994 vzorků. Šlo nejen o stěry z prostředí, ale například i o odběry vod na mikrobiologickou analýzu. Z celkového počtu nevyhovělo 96 vzorků, tedy necelých deset procent.

Hygienici řešili i různé stížnosti občanů na poskytovatele zdravotních služeb v kraji. „Celkem bylo prošetřeno 20 podnětů, z toho osm podnětů bylo oprávněných. Jednalo se především o nedodržování hygienicko-epidemiologického režimu při ošetřování pacientů ve zdravotnických zařízeních a ústavech sociální péče a nedostatky v dodržování protiepidemických opatření při hromadných výskytech infekčních onemocnění,“ uvedla Šebáková.

Na základě zjištěných nedostatků během kontrol hygienici udělili 51 pokut v celkové výši 482.000 korun. K nejčastějším prohřeškům patřil například prošlý sterilní materiál.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?