Soud bude opět řešit úmrtí dítěte při porodu v nemocnici Vrchlabí

30. 9. 2014 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
U Okresního soudu v Trutnově začne hlavní líčení s lékařem Aloisem Krulem, který měl podle obžaloby zavinit před třemi lety úmrtí dítěte při porodu v soukromé nemocnici Vrchlabí. Obžaloba sedmaosmdesátiletého Krula viní z trestného činu usmrcení z nedbalosti.


V případě odsouzení lékaři hrozí až šest let vězení. Okresní soud se bude případem zabývat již podruhé.

Letos v březnu trutnovský soud Krula potrestal dvěma lety vězení s tříletým podmíněným odkladem. Také mu na tři roky zakázal vykonávat povolání lékaře v oboru gynekologie a porodnictví. Odvolací krajský soud ale odsuzující verdikt nad porodníkem zrušil a případ s požadavkem na doplnění důkazů vrátil k prvoinstančnímu soudu.

Případ se stal v srpnu 2011 v porodnici Česko-německé horské nemocnice Krkonoše. Krul podle březnového verdiktu před porodem špatně odhadl váhu novorozence a místo císařského řezu nesprávně zvolil spontánní porod. Ten se ale kvůli velikosti plodu nedařil. Nakonec lékaři nezbylo než spolu s dalším lékařem plod vytáhnout násilně. Dítě při porodu zemřelo.

Lékař, který v té době byl zaměstnancem nemocnice, před soudem vinu odmítl. Hájil se mimo jiné tím, že díky své devětapadesátileté praxi měl dostatek zkušeností na to, aby odhadl, kdy vést porod klasicky a kdy přistoupit k císařskému řezu. Obhajoba také namítala, že plod mohl být poškozený již před porodem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?