Soud bude znovu řešit exšéfa hradecké záchranky Žabky

14. 8. 2014 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Hradecký krajský soud bude ve čtvrtek pokračovat v projednávání údajné korupce bývalého šéfa Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ladislava Žabky.


Okresní soud letos v únoru Žabku potrestal za přijetí úplatku a sjednání výhody při veřejné zakázce ročním vězením podmíněně odloženým na dva roky. Žabka musí také zaplatit pokutu 50.000 korun. Žabka vinu odmítá.

Podle obžaloby se Žabka dopustil trestného jednání při soutěži na nákup sanitky a zdravotnického materiálu. Žabka podle obžaloby zorganizoval v roce 2008 pouze formální výběrová řízení na nákup sanitky a na centrálního dodavatele zdravotnického materiálu.

Od dodavatele sanitky, jejíž cena byla 2,3 milionu korun s DPH, pak měl podle obžaloby dostat za odměnu zájezd do Dubaje v hodnotě asi 58.000 korun. Hodnota kontraktu na materiál byla téměř čtyři miliony korun.

Okresní soud Žabkův případ řešil dvakrát. Nejprve jej v únoru 2013 potrestal ročním vězením podmíněně odloženým na dva roky, pokutou 100.000 korun a zákazem činnosti v orgánech společností na pět let. Krajský soud ale rozsudek zrušil a případ vrátil okresnímu soudu k novému projednání, které skončilo letos v únoru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?