Soud s lékařem Bartákem viněným ze znásilnění začne ve středu

3. 9. 2012 7:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve středu před pražským městským soudem začne hlavní líčení v případu lékaře Jaroslava Bartáka, kterého žalobci viní ze sexuálního napadání jeho asistentek. Prý se tohoto jednání dopustil celkem na 11 ženách. Barták čelí obžalobě z osmi trestných činů, z nichž nejzávažnější je znásilnění. Za to mu v případě odsouzení hrozí až dvanáctileté vězení.


Jednání je podle justičního webu nařízeno od středy do pátku a také celý následující týden. Povede jej trestní senát v čele s předsedou Stanislavem Králíkem. Barták čeká na proces ve vazbě kvůli obavě, že by se mohl vyhýbat trestnímu stíhání nebo trestnou činnost opakovat. Proti umístění do cely, ve které již strávil rok, si podal v listopadu také stížnost k Ústavní soudu. Ten ji však odmítl.

Spolumajitel modřanské polikliniky, který se pyšnil kontakty s mnoha prominenty, byl obžalován ze znásilnění, sexuálního nátlaku, vydírání, násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci, nebezpečného vyhrožování, těžkého ublížení na zdraví, omezování osobní svobody a nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy. Barták se hájí tím, že jeho asistentky měly sex ve smlouvě a šlo o prostitutky. Prý jde o spiknutí s cílem ho diskreditovat.

Kriminalisté již dříve lékaři zpřísnili právní kvalifikaci jednoho z trestných činů. Bartákovo jednání se podle nich těžce podepsalo na psychice tří žen. Kvůli údajnému způsobení těžké újmy tak hrozí lékaři místo desetiletého až dvanáctileté vězení.

Bartákovu aféru spustila jedna z jeho bývalých asistentek Lucie, kterou údajně lékař trýznil na dovolené na Filipínách. Dívka už dříve vypověděla, že ji vylákal pod záminkou pracovní cesty, tam ji bil, sexuálně napadal a vyhrožoval jí smrtí. Později se přidaly s oznámeními další ženy.

Policie zadržela Bartáka koncem srpna loňského roku na pražském letišti po jeho návratu z dovolené. Po několikahodinovém výslechu ho obvinila a soud jej posléze poslal do vazební věznice.

Doktor už kvůli násilí na mladých ženách jednou stanul před soudem. V prosinci 2007 údajně brutálně zbil svou asistentku. Případ skončil před soudem, kde žena přijala odškodnění. Podle dřívějších informací Mladé fronty Dnes také bil svou ženu. Kromě toho jí prý vyhrožoval, že pokud od něho odejde, vezme jí syna.

Lékař, který byl úspěšným internistou, prezidentem polikliniky a tajemníkem české pobočky Lions Clubu, se od začátku aféry opakovaně nevybíravě vyjadřoval do médií. Proto se od jeho výroků distancovaly modřanská poliklinika, ve které je Barták třetinovým vlastníkem, i Česká lékařská komora.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?