Soud zprostil lékaře viny ze zneužití dat pacientů

22. 3. 2016 8:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Pražský městský soud osvobodil lékaře Libora Urbánka, který čelil obžalobě z toho, že poskytl padělatelům směnek údaje zesnulých pacientů Ústřední vojenské nemocnice.


Uvedl to server iDnes.cz, podle nějž se nepodařilo prokázat, že informace z nemocniční databáze stáhl právě lékař. Údajného hlavního falšovatele směnek Farase Nooriho potrestal soud sedmi lety vězení, dva další muži dostali podmíněné tresty. Verdikt není pravomocný.

Obžaloba tvrdila, že lékař z oddělení ortopedie a traumatologie vstoupil do počítačového systému a nahlédl do zdravotní dokumentace osob zemřelých v nemocnici i do účtů pacientů ortopedické ambulance, aby neoprávněně získal jejich osobní údaje. Postupoval tak údajně po dohodě se svým dlouholetým pacientem Noorim, kterému prý sdělil jména a příjmení nemocných, jejich rodná čísla, adresy, kontakty na blízké osoby a v některých případech i diagnózu. Údaje prý Noori použil na falšované směnky v celkové hodnotě šesti milionů korun.

Za padělání platebního prostředku, neoprávněné nakládání s osobními údaji a neoprávněný přístup k počítačovému systému lékaři hrozilo tři až osm let vězení. Urbánek u soudu vinu odmítl, poukázal mimo jiné na to, že do databáze měla přístup řada dalších zaměstnanců. Pod jeho heslem prý do systému vstupovaly i některé sestry, jež objednávaly léky. Lékař tvrdil, že policie selektivně sesbírala jen důkazy, které svědčily proti němu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?