Špičková centra pro léčbu epilepsie možná brzy získají akreditaci

30. 9. 2014 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
V dohledné době by mohla být právně upravena činnost špičkových center pro léčbu epilepsie. Ministerstvo zdravotnictví nyní připravuje akreditaci Epileptologických center vysoce specializované péče, uvedli na tiskové konferenci zástupci České ligy proti epilepsii ČLS JEP.


O akreditaci má zájem pět v současné době fungujících epileptologických center, čtyři v Praze a jedno v Brně.

Odborná společnost se o zřízení center pro komplikované pacienty snaží dlouhodobě. Už před deseti lety vznikla koncepce počítající se třemi stupni péče od běžného neurologa přes specialistu na epilepsii až po zvláštní centra.

Posun přinesla před třemi lety písemná deklarace Evropské unie o péči o epileptiky. Poslední verzi návrhu ministerstvo od České ligy proti epilepsii dostalo letos v červnu. „Budou to specializovaná centra, která budou mít všechny předpoklady pro léčbu pacientů s farmakorezistentní epilepsií včetně operačních metod,“ řekl předseda České ligy proti epilepsii Milan Brázdil.

Asi třicet procent epileptiků totiž není možné zbavit záchvatů prostřednictvím léků, v českých podmínkách to představuje přibližně 150 pacientů ročně. Počet a intenzitu záchvatů lze u nich snížit některou z chirurgických metod, jako je operace mozku, stimulace bloudivého nervu nebo hluboká mozková stimulace prostřednictvím elektrod zavedených do mozkových struktur.

V komplikovaných případech je léčba epilepsie pro zdravotní pojišťovny poměrně nákladná. Užívání nejnovějších typů léků nebo jejich kombinace může stát až kolem 15.000 korun měsíčně, cena chirurgického zákroku se může vyšplhat až na milion. „To je jeden z důvodů, proč chceme legislativně ukotvit ta centra. Aby se nákladná léčba dostala k těm, co ji opravdu potřebují. Slibujeme si od toho i finanční úsporu pro stát,“ uvedl Brázdil.

Epilepsie je dlouhodobé nervové onemocnění charakterizované opakovanými epileptickými záchvaty. U některých pacientů se projevuje drobnými záškuby různých částí těla, jiní mají velké záchvaty s úvodní poruchou vědomí, pádem a křečemi celého těla. V České republice jí trpí asi 100.000 lidí. V Evropě se počet nemocných pohybuje kolem šesti milionů. Tato čísla jsou přitom poměrně stabilní. Častější je u dětí než dospělých. Ve věku do 16 let je 700 epileptiků na 100.000 lidí, u dospělých je to přibližně 330.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?