Spornou novelu o léčivech tato sněmovna již zřejmě neprojedná

9. 4. 2010 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Prodej léků s pseudoefedrinem, který je zneužitelný pro výrobu drog, se zřejmě jen tak neomezí. Sněmovna totiž do květnových voleb zřejmě nestihne novelu zákona o léčivech projednat. Mezi politiky na ní není jednoznačná shoda kvůli ochraně osobních údajů.


Novela by měla umožnot evidenci výdej přípravků s pseudoefedrinem v centárlním úložišti. Jenže podle mnohých kritiků tím bude porušena ochrana osobních údajů.

„Ústředním problémem je vznik a provozování centrálního úložiště, které by nakládalo s osobními údaji pacientů a řadou citlivých údajů,“ uvedl pro ČTK poslanec a místopředseda zdravotního výboru Boris Šťastný.

Přístup do lékové databáze by měli nově mít kromě lékárníků také lékaři, zdravotní pojišťovny a do vlastního záznamu i sám pacient. Podle Šťastného prohloubilo pochyby poslanců nové vyjádření Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ).

Měli bychom to projednat v klidu

I přes různé snahy a tlaky, projednat novelu ještě nyní, to podle Štastného není příliš reálné. Rozporuplný postoj k ní má prý i ODS.

„Jsem přesvědčen, že bychom měli tuto věc projednat v klidu ve výborech po volbách,“ uvedl místopředseda výboru.

Podle něj sice existuje iniciativa jednoho z poslanců ČSSD projednat obdobnou předlohu formou přílepku k jinému zákonu, Šťastný jí ale příliš šancí nedává.

Již jen dvě schůze

Poslance čekají do voleb zřejmě dvě schůze. V dubnu bude krátké týdenní zasedání. V květnu by se měla konat schůze, na níž sněmovna projedná jen vetované zákony.

Přípravky s pseudoefedrinem - Modafen, Paralen plus, Aspirin Complex, Daleron, Nurofen Stopgrip a Panadol Plus Grip - byly již od loňského května zařazeny do kategorie léků bez receptu s omezením, takže byly dostupné jen na občanský průkaz.

ÚOOÚ však nařídil osobní data uživatelů léků v evidenci zničit, od října se tak otevřel prodej bez registrace. ÚOOÚ dokonce uložil Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) za evidenci citlivých dat o zdraví pacientů v centrálním úložišti pokutu 2,3 milionu korun.

SÚKL se odvolal. Podle předlohy by si mohl pacient koupit měsíčně na jeden průkaz nejvýše 60 tablet léku s pseudoefedrinem. Evidence má zamezit i černému trhu s léky, které berou narkomani závislí na heroinu při odvykací léčbě.

Nyní mohou lékárníci ověřovat totožnost toho, kdo kupuje lék s pseudoefedrinem, nejsou však schopni dohledat, zda si dotyčný nekoupil léky v podobném množství i v jiné lékárně.

(Zdroj: ČTK)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?