Sportovní medicína je u nás podceňována

18. 6. 2012 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně (FNUSA) představila své aktivity v oblasti preventivních programů i péče o špičkové sportovce. Vedení nemocnice zároveň upozorňuje, že je u nás sportovní medicína podceňována.


Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace LF MU a FNUSA navazuje na dlouholetou tradici, ale až v roce 2010 se díky iniciativě Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a vedení nemocnice podařilo vrátit pracovišti původní název a nyní do jeho portfolia spadá mimo další péče i zaměření na sportující děti, mládež a dospělé. Významnou aktivitou jsou rovněž individuální a kolektivní preventivní sportovní prohlídky pro výkonnostní sportovní disciplíny.

„Povědomí o nutnosti preventivní péče rostlo a začalo být v minulých letech aktuální. Přispělo k tomu i několik případů úmrtí sportovců v přímém přenosu, které otřásly laickou i odbornou veřejností,“ uvedl přednosta kliniky tělovýchovného lékařství a rehabilitace (KTLR) prof. MUDr. Petr Dobšák, CSc.

Smrt na hřišti

I tak je ale podle ředitele FNUSA Petra Košky sportovní medicína u nás podceňována a není jí dáván prostor, jaký by měla dostat. „Dříve pravidelná vyšetření sportovců se nerealizují v dostatečné míře a pak dochází i k tragickým událostem, kdy mladý sportovec zemře přímo na hřišti,“ řekl Petr Koška. Ve sportu podle něj nejde jen o kontrolu sportovců, zda neužívají nedovolené preparáty a prostředky, ale zejména o prevenci, která je nyní podceňována.

V minulosti tomu ovšem bylo jinak. „Ne vše před rokem 1989 bylo špatné a systém, který byl nastaven v preventivní péči v oblasti sportovního lékařství, rozhodně špatný nebyl – je proto škoda, že se od něj masivně ustoupilo,“ konstatoval ředitel FNUSA, podle nějž by měla být vytvořena platforma, která by umožnila vrátit se k lepšímu systému.

Je nutné zaměřit se na děti

Klinika tělovýchovného lékařství a rehabilitace se mimo jiné věnuje i dětem a mládeži, pro něž je důležité komplexní antropometrické vyšetření, na základě kterého je možné sestavit a navrhnout vhodný pohybový program, mj. pro úpravu tělesné hmotnosti. „Z hlediska prevence řady civilizačních onemocnění je naprosto nutné zaměřit se na děti. Vidím jako žádoucí, aby tento typ prevence byl hrazen zdravotními pojišťovnami. Na to by pak mohli slyšet především rodiče a jsem přesvědčen, že je to jedna z cest, která by přispěla k lepšímu zdraví našich dětí a mládeže a odrazila se také v jejich dalším – dospělém – životě,“ míní Petr Koška.

Speciální testy aerobní kapacity

V oblasti vrcholového sportu poskytuje klinika řadu testů a vyšetření. „Pro profesionální sportovce a mladé talenty nabízíme i speciální funkční testování, k němuž patří například stanovení maximální aerobní kapacity a individuálního anaerobního prahu na analyzátoru dechových plynů a komplexní vyšetření plicních objemů a funkcí v bodypletysmografické kabině. Na základě klinického nálezu doporučujeme další specializovaná vyšetření na klinikách naší fakultní nemocnice, které v tomto smyslu poskytují profesionální komplexní péči,“ vysvětluje přednosta Dobšák.

Rozšířená sportovní prohlídka patří k nadstandardním, a tedy přímo hrazeným službám. V současnosti je tento typ programu realizován např. pro sportovní kluby jako HC Kometa Brno, dlouhodobě KTLR rovněž poskytuje péči státní reprezentaci v orientačním běhu. Dílčí individuální vyšetření ve FNUSA podstoupili mimo řady dalších špičkových sportovců také olympionici Martina Sáblíková nebo Roman Šebrle.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?