Správní rada VoZP možná vypíše konkurz na nového šéfa pojišťovny

6. 10. 2016 8:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Zástupci ministerstev zdravotnictví, financí a obrany se dohodli, že o tom, kdo dál povede Vojenskou zdravotní pojišťovnu rozhodne správní rada 20. října. Nikdo z nich netrvá na tom, aby na místě ředitele zůstal Karel Štein, kterého se správní rada pokusila v září odvolat.


Novinářům to po společném jednání řekl náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar. Při jednání správní rady by tak mohlo být vypsáno výběrové řízení na nového ředitele.

Na jednání správní rady 20. října by se podle dohody měli dostavit zástupci všech tří ministerstev.

„Shodli jsme se na tom, že ani jeden z našich resortů netrvá na tom, aby v čele Vojenské zdravotní pojišťovny byl současný ředitel,“ řekl za ministerstvo financí Adam Vojtěch. Jednání správní rady byla v minulých měsících zablokovaná, protože se vždy část členů odmítla dostavit na jednání.

Zástupci ministerstev se po dnešku nadále neshodnou na tom, zda byl Štein právoplatně odvolán. Finance a obrana, spravované hnutím ANO, považují Šteina, kterého policie stíhá kvůli nehospodárnému nakládání s penězi, za odvolaného. Podle ministerstva zdravotnictví, v jehož čele je sociální demokrat Svatopluk Němeček, bylo jeho sesazení protiprávní.

Jedním z argumentů ministerstva zdravotnictví je to, že o Šteinově odvolání tehdy hlasovali dva členové rady, jejichž členství je zpochybňováno. Jde o zástupce neziskové organizace Svaz vojáků z povolání Armády České republiky. Do správní rady byli zvoleni zřejmě na základě ustanovení ze statutu pojišťovny, v kterém se píše, že členem orgánu může být člen odborové organizace. Svaz ale není odborovou organizací, navíc vojáci nesmějí být členy odborů.

Policar novinářům také řekl, že během jednání dostal informace, podle nichž soud ve věci zpochybněného členství dnes rozhodl. „Mám je zprostředkovaně, ale slyšel jsem, že soud dnes vydal předběžné opatření, kterým údajně zakázal těm dvěma členům účastnit se správní rady,“ řekl Policar. Podle Zdravotnického deníku rozhodnutí vydal Městský soud v Praze, který uložil Jaroslavu Kalivodovi a Františku Beránkovi zdržet se účasti na jednání správní rady a hlasovat na ní. Tito členové se tak jednání, které bude za dva týdny, nesmí zúčastnit.

Pro odvolání Šteina v září hlasovali především zástupci ministerstev financí a obrany. S ministrem financí a šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem, který přes fond Hartenberg spoluvlastní síť klinik zaměřenou na asistovanou reprodukci a genetiku, má ministr Němeček dlouhodobě spory.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?