Správní rada VZP dnes zřejmě rozhodne o osudu projektu IZIP

21. 11. 2011 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) dnes zřejmě rozhodne o osudu sporného projektu elektronických zdravotních knížek IZIP. Projedná zprávu o výsledcích auditu ve společnosti IZIP. Účast v projektu stála VZP za deset let přes 1,8 miliardy korun. Pojišťovna měla pět procent akcií, koupila dalších 46 procent, aby získala majoritu. Akcie leží v advokátní úschově, ve čtvrtek vyprší lhůta pro jejich vyzvednutí. VZP za akcie složila advokátní kanceláři 1,104 milionu korun.


Audit by měl ozřejmit, zda VZP hrozí mezinárodní arbitráž, pokud by od transakce odstoupila. Akcie vlastní švýcarská firma eHI eHealth International, která by mohla Česko žalovat za zmařenou investici.

Česká televize v neděli s odvoláním na názor experta uvedla, že pokud VZP koupí 46 procent akcií IZIP, aby v něm získala většinu, nebude nadále moci projekt bez hrozby arbitráže jednoduše zastavit. Server Aktuálně.cz rovněž v neděli napsal, že podle jeho zdrojů se rozhodující politici a úředníci resortu už před několika dny shodli na tom, že budou prosazovat vypovězení smluv mezi VZP a IZIP. Oficiálně však nikdo nechce před jednáním správní rady situaci komentovat, dodal server.

Audit měl prověřit hospodaření a smluvní vztahy IZIP. Média uvedla, že podle auditu je IZIP jen prázdná schránka, přes kterou tečou peníze do dalších firem, konkrétně MD Access a Uniqsol. V nich jsou prý stejní lidé jako ve firmě IZIP. Hospodaření IZIP je však podle mluvčího společnosti naprosto v pořádku a autorská práva k patentu systému IZIP jsou jejím výhradním majetkem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?