Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) přesune 1,7 mld. Kč do státního rozpočtu

29. 7. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Vláda již podle informací ČTK návrh, který přednesl ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD), schválila. Prostředky budou využity jako náhrada výpadku příjmů poté, co od ledna 2015 přestanou pacienti platit 30korunové regulační poplatky.




Prostředky SÚKL uvolní ze svého rezervního fondu. Jak redakci ZaM sdělila mluvčí SÚKL Lucie Šustková, k 31. 5. 2014 činil stav rezervního fondu SÚKL 2 010 561 140 Kč. „S těmito finančními prostředky může ústav nakládat pouze v souladu se zákonem. Zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech, ve znění pozdějších předpisů (§ 112 odst. 5), stanoví účel, k jakému se tyto prostředky mohou používat. Náhrady výdajů podle odstavce 1 nejsou příjmem rozpočtu podle zvláštního právního předpisu a jsou příjmem zvláštního účtu SÚKL nebo Státního veterinárního ústavu,“ uvedla mluvčí Šustková s tím, že náhrady výdajů za odborné úkony SÚKL zahrnují udržovací poplatky, které držitelé registrací každoročně platí. Novela o léčivech by měla umožnit opakované čerpání z rezervního fondu SÚKL, kdykoli to v budoucnu bude potřeba.
Nahrazení výpadku za zrušené poplatky označil za populistické opatření bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), uvedl to v ČT24 a dodal, že vláda by měla investovat peníze spíše do problémových sfér.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?