Středočeský kraj dal v letech 2012 až 2015 do nemocnic 1,1 mld. Kč

25. 7. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Středočeský kraj investoval v letech 2012 až 2015 do svých nemocnic 1,1 miliardy korun. Peníze byly využity na rekonstrukce areálů a jejich vybavení. Podle hejtmana Miloše Petery (ČSSD) se také podařilo stabilizovat hospodaření nemocnic.


Částka, kterou kraj každoročně dotuje jejich provoz, klesla z 250 na 100 milionů Kč. Nákladné je hlavně fungování nových pavilonů, což je ale podle Petery vyváženo větším komfortem pro pacienty. Opozice počínání kraje ve zdravotnictví kritizuje, podle ní postupuje nekoncepčně a nemocnice jsou špatně řízeny.

Podle předsedy kontrolního výboru z opoziční ODS Jana Skopečka si nemocnice přes velké investice nedokázaly poradit s řadou problémů, které dopadají nepříznivě na pacienty. Jako příklad uvedl dlouhé čekací lhůty. „Asi nejdramatičtější situace je podle našeho názoru v Mladé Boleslavi, která měla problémy s lékaři odcházejícími do Liberce. A opravdu to nebyly jednotlivosti, ale systémový personální problém,“ uvedl Skopeček. Podle něj to svědčí o špatné práci krajské radní pro zdravotnictví Jiřiny Fialové (KSČM). Ta kritiku odmítla. „To je pouze předvolební boj, protože nemají nic jiného, na co by lidé ve volebním programu slyšeli,“ řekla.

Petera připustil, že financování nemocnic není v současných podmínkách jednoduché. „Když zlepšíte komfort v nemocnici, tak máte pořád stejný počet pacientů, dostanete stejné peníze, ale stojí vás to víc,“ namítl. Poukázal na to, že v nových moderních pavilonech jsou vyšší náklady na energie i personál. „Na druhou stranu neztrácíte pacienty, rádi se tam vracejí,“ uvedl. To je podle něj důležité vzhledem ke konkurenci, kterou pro krajská zařízení představují nemocnice v Praze.

Přesto se podle něj hospodaření nemocnic zlepšilo. „Dokázali jsme stabilizovat provozní náklady a celkové hospodaření krajských nemocnic,“ uvedl hejtman. Zatímco v roce 2012 skončily ve ztrátě čtyři ze všech pěti středočeských krajských nemocnic, loni podle Fialové zůstala v červených číslech jen kladenská nemocnice. Dobře si podle ní vedly hlavně oblastní nemocnice v Kolíně a Benešově. Přesné údaje o loňském hospodaření zatím kraj nezveřejnil, valné hromady nemocnic výsledky teprve schvalují. Kladenská nemocnice má navíc schválený odklad.

Skopeček vidí počátek problémů v éře bývalého hejtmana Davida Ratha (dříve ČSSD), kdy se do nemocnic masivně investovalo. „Podle našeho názoru tam šly peníze neuváženě. Investice zatížily provozní rozpočty nemocnic a ty se z toho dlouhou dobu vzpamatovávaly,“ míní. Uznal však, že se krajská zařízení v minulých letech zlepšila, co se týče vybavenosti či technologií.

Nynější vedení kraje investovalo i do domovů pro seniory. Po 15 letech byl dostavěn domov v Uhlířských Janovicích na Kutnohorsku, nově bylo vybudováno či přistavěno devět zařízení sociálních služeb za 546 milionů korun. Kapacita domovů pro seniory zřizovaných krajem je ale naplněna, zařízení stále evidují nové žádosti o přijetí. Čekací doba na přijetí je různá, mohou to být měsíce i roky. Ve Středočeském kraji je v domovech pro seniory k dispozici kolem 5000 míst. Registrováno je 74 domovů, z toho 40 jich poskytuje sociální služby v rámci příspěvkových organizací kraje.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?