Ta firma byla divná. Ale levná, tvrdí Pirk

8. 3. 2011 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Heger prověří pochybný tendr pro IKEM. Nemocnice soutěž vypsala tak, aby vydělal zprostředkovatel.


Byla to zakázka, do níž se přihlásila pouze jedna firma. Narychlo založená, bez zkušeností. Ale vyhrála nemocniční tendr roku za 440 milionů.

Členové komise, kteří loni zvolili za vítěze zcela neznámou společnost Kardioport, teď mají protiargument: S touto firmou špičková nemocnice IKEM výrazně ušetří.

Podezřelou soutěž, na niž včera upozornily HN, už prověřuje i ministr zdravotnictví Luboš Heger. Prohlásil, že ji předal k prošetření svým expertům.

Další okolnosti zakázky naznačují, že nemocnice předem vypsala soutěž tak, aby podmínky nesplnila žádná z velkých a zavedených zdravotnických společností. Musely se proto spojit pod hlavičkou prázdné schránky Kardioport, aby na zakázku dosáhly. Přesně tuto praxi už ministr Heger nemocnicím zakázal.

Profesoři to posoudili dobře

Do soutěže se původně přihlásilo pět společností, ale všechny nakonec odstoupily a zbyl pouze Kardioport - firma z Kladna, bez zaměstnanců a telefonu.

Kardiologovi Janu Pirkovi, jednomu z jedenácti porotců, prý přišlo zvláštní, že se do tendru hlásí firma bez zkušeností. Ovšem pak podle něho rozhodla cena. „Mně to taky bylo trochu divné,“ připouští Pirk, „ale nabídka byla taková, že se uspořilo pět procent oproti tomu, za kolik jsme nakupovali do té doby.“

Kromě lékařů z IKEM seděl v komisi i dnešní náměstek ministerstva zemědělství Roman Boček z ODS. „Určitě tam byli povolanější než já. Byli tam páni profesoři, kteří nabídku zkoumali do jednotlivých položek,“ říká Boček. Neměl pochybnosti o hlasování pro neprověřenou firmu? Navíc takovou, jež skrývá vlastníky za anonymní akcie? „Tou optikou, jako to říkáte dneska, jsem to nevnímal,“ řekl.

Zakázku IKEM přidělil těsně po volbách, v tak trochu nepřehledné době, kdy se střídaly vlády a ministr financí varoval před uzavíráním stamilionových smluv. Tehdejší ministryně Dana Jurásková tvrdí, že se o tendr schválně nezajímala, aby ji někdo nemohl nařknout z ovlivňování. „Ale teď mi to přijde jako účelově zadaná zakázka,“ uznává.

Ušito pro zprostředkovatele

Co je důležité? Sám Kardioport totiž nemohl podmínky soutěže splnit. Neměl požadované stamilionové obraty ani reference. Vzal tedy pod svou hlavičku skutečné hráče ze zdravotnického byznysu.

Pro tyto firmy to byla výhodná spolupráce, neboť zakázku nemocnice pojala široce: od umělých srdečních chlopní, chirurgického šití, logistiku až po software. A to vše dokáže zajistit málokdo.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?